Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Το κερί στα αυτιά του παιδιού

Το κερί στα αυτιά του παιδιού

Στη φροντίδα των αυτιών του παιδιού, τι πρέπει να κάνουμε με το κερί; Οι μπατονέτες, δηλαδή τα μπαστουνάκια με βαμβάκι στα άκρα, βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι, ωστόσο η πρακτική να απομακρύνεται το κερί που παράγεται στο αυτί δεν είναι ενδεδειγμένη.

Το κερί στα αυτιά, που ονομάζεται και κυψελίδα, δημιουργείται από μικρούς αδένες στο εξωτερικό τμήμα του ακουστικού πόρου. Εξυπηρετεί στην προστασία της μεμβράνης του τυμπάνου και του ακουστικού πόρου, προσφέροντας μια αδιάβροχη επίστρωση, ώστε να παραμένει στεγνός και αποτρέπει τα μικρόβια να εγκατασταθούν και να προκαλέσουν μολύνσεις. Παγιδεύει επίσης σκόνη, βρωμιά και άλλα μικρά σωματίδια, ώστε να προστατευτεί το τύμπανο.

Η ποσότητα που παράγει κάθε αυτί είναι αυτή που απαιτεί ο οργανισμός, ενώ άλλοι άνθρωποι ίσως παράγουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Σιγά σιγά το κερί κινείται προς το εξωτερικό μέρος του αυτιού και αποβάλλεται ή απομακρύνεται όταν κάνουμε μπάνιο.

Κανονικά, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνετε και να αφαιρείτε κερί από τα αυτιά του παιδιού σας ή τα δικά σας, καθώς το μπάνιο είναι ο φυσικός τρόπος που απομακρύνει την περίσσεια ποσότητα. Μην ξεχνάμε ότι το κερί είναι η προστασία του αυτιού και δεν θα πρέπει να απομακρύνεται.

Εάν βλέπετε υπερβολική ποσότητα κεριού ή το παιδί έχει κάποια ενόχληση, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να σκουπίσετε εξωτερικά πάντα το αυτί με μια πετσέτα. Μην εισάγετε οποιοδήποτε αντικείμενο, όπως μπατονέτα, βαμβάκι ή το δάχτυλό σας στο εσωτερικό του αυτιού. Με αυτόν τον τρόπο θα σπρώξετε πιο μέσα το κερί δημιουργώντας συνθήκες για μολύνσεις.

Ο μόνος που μπορεί να διαπιστώσει εάν το κερί που παράγεται είναι υπερβολικό σε ποσότητα και δημιουργεί προβλήματα στην ακοή ή την κατάσταση του αυτιού, είναι ο γιατρός, ο οποίος και θα το απομακρύνει, με πολύ απλό και ανώδυνο τρόπο.

Οι μπατονέτες προορίζονται μόνο για καθαρισμό του πτερυγίου του αυτιού, ενώ μετά το μπάνιο του μωρού και του παιδιού αρκεί να σκουπίσετε με μια πετσέτα τα αυτάκια του εξωτερικά.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 11 Αυγούστου 2011

Διαβάστε επίσης...