Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συνταγές Φτιάξτε το δικό σας μούσλι για πρωινό

Φτιάξτε το δικό σας μούσλι για πρωινό

Το μούσλι είναι μια πολύ καλή επιλογή για ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό, αλλά και για κάθε άλλο γεύμα της ημέρας. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μούσλι, χρησιμοποιώντας τα συστατικά που σας αρέσουν και ταυτόχρονα να γλιτώσετε την επιπλέον επεξεργασία, τα συντηρητικά και τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που θα βρείτε στο συσκευασμένο έτοιμο μούσλι ή τα δημητριακά πρωινού.

 

Πάρτε, λοιπόν, ένα βαθύ μπολ και ξεκινήστε να ρίχνετε τα συστατικά του δικού σας μούσλι!

 

1. Η βάση του μούσλι είναι φυσικά τα δημητριακά. Στο εμπόριο θα βρείτε ανεπεξέργαστες νιφάδες σταριού, βρώμης ή ακόμη και σίκαλης. Μπορείτε να επιλέξετε κάθε μέρα από ένα είδος ή να τα αναμίξετε, όπως σας αρέσει! Τα δημητριακά είναι η βασική πηγή ενέργειας του γεύματός σας και περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. 

2. Το επόμενο συστατικό του μούσλι σας θα είναι ξηροί καρποί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια κ.α. Προσθέστε τους ψιλοκομμένους ή κοπανισμένους. Οι ξηροί καρποί είναι μικρές θρεπτικές «βόμβες», αφού περιέχουν πολλές θερμίδες αλλά που αξίζει να καταναλώσετε (με μέτρο) γιατί είναι γεμάτες ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν τα «καλά λίπη» στο μεγαλύτερο μέρος τους, αλλά και πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Οι βιταμίνες ποικίλουν ανάλογα τον καρπό. Προτιμήστε τους ανάλατους ή και άψητους ξηρούς καρπούς.

Μετά έρχονται τα φρούτα! Οι σταφίδες, ξανθές ή μαύρες, θα δώσουν όμορφη γεύση και επιπλέον  βιταμίνες, ενώ μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, αποξηραμένες φέτες μπανάνα κτλ. Τα φρούτα θα δώσουν ακόμη περισσότερη διαθρεπτική αξία στο γεύμα σας, αφού παρέχουν πλούσια κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων, καθώς και φυτικές ίνες, αλλά και σάκχαρα, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν μηδενικό λίπος.

Τέλος, εάν θέλετε ακόμη πιο γλυκιά γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι μέλι, ακόμη και ταχίνι.

3. Φυσικά, τελειώνετε προσθέτοντας το γάλα, που θα είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης στο γεύμα σας. Ρίξτε στο μπολ περίπου ένα ποτήρι φρέσκο γάλα, ιδανικά με χαμηλά λιπαρά. Το γάλα μπορεί να είναι ζεστό ή κρύο, ανάλογα με την εποχή και τα γούστα σας! Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε γιαούρτι.

 

Κάθε μέρα μπορείτε να φτιάχνετε διαφορετικές παραλλαγές ή να παραμείνετε σε μία που σας αρέσει περισσότερο!

 

Συνοπτικά, θυμηθείτε ότι το μπολ σας θα πρέπει να έχει σε αναλογίες περίπου τα εξής:

  • 4 κουταλιές νιφάδες δημητριακών
  • 6-8 ψιλοκκομένους ξηρούς καρπούς (λιγότερο για καρύδια!)
  • 1 κουταλάκι σταφίδες ή λίγα κομμάτια αποξηραμένα φρούτα
  • 1 κουταλάκι μέλι ή ταχίνι
  • 1 ποτήρι (200ml) γάλα

  

Καλή σας όρεξη!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Αυγούστου 2011

Διαβάστε επίσης...