Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Το φαγητό «απ’ έξω» παχαίνει τα παιδιά

Το φαγητό «απ’ έξω» παχαίνει τα παιδιά

Φαγητά απ’ έξω, που τα παιδιά τρώνε είτε όταν βρίσκονται στο σχολείο, στη βόλτα ή σε φίλους, αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα που οδηγεί στην παχυσαρκία.

Έρευνα που πραγματοποίησε το University of North Carolina αποκαλύπτει ότι ενώ τα παιδιά τρώνε στο σπίτι φαγητά με κανονικά επίπεδα θερμίδων, ταυτόχρονα καταναλώνουν εκτός σπιτιού μεγάλα ποσά θερμίδων. Δηλαδή, ενώ η διατροφή τους μέσα στο σπίτι είναι σωστή και ισορροπημένη, συμπληρώνουν τα γεύματά τους εκτός σπιτιού με φαγητά υψηλής θερμιδικής αξίας.

Έχει μετρηθεί, μάλιστα, ότι ενώ το 1977 οι θερμίδες που τα παιδιά κατανάλωναν εκτός σπιτιού αφορούσαν το 23 %, το 2006 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 34%, δηλαδή αύξηση της τάξης του 10% σε μια δεκαετία.  Και μπορεί τα νούμερα αυτά να αφορούν τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη και όπου η παχυσαρκία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, αλλά και στην Ελλάδα ο τρόπος ζωής κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι συχνά τα έτοιμα γεύματα απ’ έξω καταναλώνονται μέσα στο σπίτι, π.χ. με τη μέθοδο του delivery.

Τα φαγητά αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και θερμίδες, ενώ συχνά υπάρχουν ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά. Αντίθετα, η διαθρεπτική τους αξία παραμένει χαμηλή. Όταν το γεύμα παρασκευάζεται κάπου αλλού, π.χ. σε ένα εστιατόριο ή ταχυφαγείο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζεται, τις προσθήκες που γίνονται, τα λίπη που χρησιμοποιούνται, ακόμη κι αν ξέρουμε περίπου τα υλικά του.

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι το ίδιο φαγητό που μπορεί να βρείτε σε εστιατόριο, σε σύγκριση με το να το μαγειρέψετε εσείς στο σπίτι, εμφανίζει τεράστιες διαφορές, τόσο σε θρεπτική όσο και σε θερμιδική αξία.

Η σύγχρονη πραγματικότητα και ο τρόπος ζωής, όπως και το ότι όλοι περνούν αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού, «σπρώχνουν» προς την κατεύθυνση των έτοιμων γευμάτων, αλλά το τίμημα είναι μεγάλο.

Η έρευνα στόχο έχει να αφυπνίσει τους γονείς, να τους βοηθήσει να ελέγχουν τι και πόσο καταναλώνουν τα παιδιά τους και να τους οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές. Η καλύτερη λύση είναι πάντα το σπιτικό φαγητό, που μπορείτε να δίνετε στα παιδιά να παίρνουν μαζί τους, καθώς επίσης φρούτα που δεν χρειάζονται καθάρισμα, αυγά βρασμένα, σάντουιτς, κ.α. Ωστόσο, ακόμη κι αν χρειαστεί να αγοράσετε έτοιμο φαγητό, μπορείτε να προσανατολίζεστε σε λύσεις, όπως σαλάτες, κοτόπουλο, ζυμαρικά, και να αποφεύγετε πίτσες, χάμπουργκερ, τηγανιτές πατάτες και άλλα λιπαρά φαγητά ή γλυκά. Μην ξεχνάτε τα αναψυκτικά, που μπορεί να είναι βόμβα θερμίδων και ζάχαρης. Προτιμήστε φρέσκους ή έστω συσκευασμένους χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 30 Αυγούστου 2011

Διαβάστε επίσης...