Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Τα πρώτα παπούτσια του μωρού

Τα πρώτα παπούτσια του μωρού

Ένα ερώτημα που έχουν πολλοί νέοι γονείς είναι πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να φορέσει το μωρό τους τα πρώτα του κανονικά παπουτσάκια και τι να έχουν υπόψη τους όταν τα επιλέξουν.

 

Πότε χρειάζεται το μωρό τα πρώτα του παπούτσια;

Αν και ένα μωρό 8 ή 9 μηνών μπορεί να στέκεται όρθιο, ακόμη και χωρίς να στηρίζεται, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να φορέσει παπούτσια. Η ιδανική στιγμή να φορέσει τα πρώτα του παπουτσάκια είναι όταν αρχίσει να περπατάει και ιδιαίτερα όταν περπατάει έξω από το σπίτι.

Όσο το μωρό στέκεται ή ακόμη προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βηματάκια, το να είναι ξυπόλητο είναι η καλύτερη επιλογή για την ανάπτυξη του ποδιού του. Μπορεί, φυσικά, να φοράει καλτσάκια, που δεν γλιστράνε.

 

Πώς να διαλέξετε παπούτσια για το μωρό

Όταν έρθει η στιγμή να αγοράσετε τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού, φροντίστε να είναι ελαφριά και εύκαμπτα, για να μη δυσκολεύουν το μωρό και την κίνηση του ποδιού. Επίσης θα πρέπει οι σόλες να μη γλιστράνε. Οι σόλες που σίγουρα δεν γλιστράνε εύκολα είναι εκείνες με αρκετές αυλακώσεις και υλικό από καουτσούκ. Καλό είναι να προτιμήσετε το υλικό τους να είναι ύφασμα που αναπνέει, αντί συνθετικό ή δέρμα, για να μην ιδρώνουν τα ποδαράκια του. Τέλος, φροντίστε να εφαρμόζουν σωστά στο ποδαράκι του μωρού, δηλαδή να μην είναι ούτε πολύ στενά, ούτε πολύ φαρδιά.

Στο κατάστημα, φορέστε και τα δύο παπούτσια στο παιδάκι και πείτε του να σταθεί όρθιο και να περπατήσει. Ελέγξτε την εφαρμογή τους και επιβεβαιώστε ότι είναι βολικά και δεν πιέζουν σε κάποιο σημείο το ποδαράκι του παιδιού (π.χ. με λουράκι). Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το κατάστημα φορώντας στο μωρό τα καλτσάκια του, όπως αυτά που θα φοράει με τα παπούτσια.

Αρκετά βολικά είναι τα παπουτσάκια με Velcro αντί για κορδόνια, για να μην υπάρχει κίνδυνος να λυθούν και να τα πατήσει το παιδί και να πέσει. Εάν τελικά επιλέξετε κορδόνια, φροντίστε να τα δένετε με διπλό κόμπο για ασφάλεια.

 

Υπάρχει πιθανότητα το μικρό σας να μην ενθουσιαστεί όσο εσείς με τη νέα εξέλιξη, ιδιαίτερα αν του άρεσε να τριγυρίζει ξυπόλητο. Σύντομα θα συνηθίσει χωρίς προβλήματα, αλλά μέσα στο σπίτι η καλύτερη επιλογή εξακολουθεί να είναι το παιδάκι να είναι ξυπόλητο ή με κάλτσες, αφού έτσι θα δυναμώσουν τα πόδια του με το σωστό τρόπο και θα αποκτήσει καλύτερο συντονισμό και ισορροπία.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 30 Αυγούστου 2011

Διαβάστε επίσης...