Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Ποιούς αριθμούς πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση ανάγκης

Ποιούς αριθμούς πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση ανάγκης

Η ζωή με ένα παιδί είναι απρόβλεπτη και ίσως κάποια στιγμή βρεθείτε μαζί του σε μια επείγουσα κατάσταση, όπως κάποιο ατύχημα. Το πόσο καλά έχετε προετοιμαστεί από πριν, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του συμβάντος.

Σε επείγουσες καταστάσεις αυτό που συνήθως ακολουθεί είναι αναστάτωση και ταραχή. Μια τέτοια στιγμή δεν είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς καθαρά ή να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Όμως, όσο πιο προετοιμασμένοι είστε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα δράσετε σε πιο σύντομο χρόνο.

Από τα πιο σημαντικά σημεία της προετοιμασίας σας για ένα τέτοιο συμβάν είναι να ξέρετε ποιόν να καλέσετε για βοήθεια, δηλαδή να έχετε πρόσβαση σε τηλεφωνικούς αριθμούς που σας χρειάζονται.

Σε ένα καθαρό χαρτί γράψτε με ξεκάθαρους  και μεγάλους αριθμούς τα τηλέφωνα που πρέπει να ξέρετε. Μπορείτε να τα γράψετε και σε μια μικρή καρτούλα και να την πλαστικοποιήσετε και να την έχετε στο πορτοφόλι σας. Στο σπίτι, μπορείτε να κολλήσετε το χαρτί στο ψυγείο και να τοποθετήσετε άλλο ένα κοντά στη συσκευή του τηλεφώνου. Αποθηκεύστε, επίσης, στο κινητό σας τηλέφωνο τους αριθμούς που θα σας χρειαστούν.

Μιλήστε και δείξτε τη λίστα με τα τηλέφωνα σε όλους όσοι μένουν στο σπίτι ή φροντίζουν το μωρό, π.χ. στη νταντά, τη γιαγιά κτλ. Ετοιμάστε και για εκείνους αντίστοιχες καρτούλες για όταν έχουν το παιδί μαζί τους εκτός του σπιτιού σας.

Μια καλή ιδέα είναι, εάν το παιδί έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, π.χ. αλλεργίες ή χρόνια ασθένεια, να το σημειώσετε κι αυτό στην καρτούλα και να ενημερώσετε τα παραπάνω άτομα.

 

Οι αριθμοί τηλεφώνου που θα σας χρειαστούν μπορεί να είναι οι παρακάτω:

  • Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
  • Κέντρο Δηλητηριάσεων:  210 7793777
  • Παιδίατρος (σταθερό + κινητό)
  • Παιδιατρική Κλινική/Νοσοκομείο Παίδων
  • Τηλέφωνα με Εφημερεύοντα Φαρμακεία & Νοσοκομεία

 

Σε περίπτωση που κάποιος άλλος κρατάει το παιδί, φροντίστε να του έχετε δώσει τους αριθμούς σταθερών και κινητών σας, της εργασίας σας και κάποιου άλλου συγγενή ή φίλου, πχ. παππού ή γιαγιάς.

Βεβαιωθείτε ότι όσοι κρατούν το παιδί στο σπίτι (π.χ. νταντά, γιαγιά ή μεγαλύτερα αδέλφια) γνωρίζουν τον αριθμό από τον οποίο καλούν και ότι μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη διεύθυνση του σπιτιού.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 30 Αυγούστου 2011