Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Η υγεία των οστών του παιδιού

Η υγεία των οστών του παιδιού

Η υγεία των οστών στην παιδική ηλικία έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τώρα, όσο και για τη μετέπειτα ζωή τους. Στην παιδική ηλικία δομούνται τα υγιή οστά και υιοθετούνται οι σωστές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής, ώστε να αποφευχθούν αργότερα προβλήματα, όπως κατάγματα και οστεοπόρωση.

 

Πόσο σημαντική είναι η υγεία των οστών στην παιδική ηλικία;

Πράγματι, η οστική μάζα που αποκτάται στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία του σκελετού και των οστών για όλη τη ζωή του ατόμου. 

Τα οστά είναι κυριολεκτικά ο σκελετός, η δομή του σώματος του παιδιού. Τα οστά αποτελούνται από ζωντανό ιστό που μεταβάλλεται διαρκώς, καθώς νέος ιστός αντικαθιστά τον παλιό. Στην παιδική και εφηβική ηλικία, όπου η ανάπτυξη του ατόμου γίνεται με ταχείς ρυθμούς, ο σκελετός μεγαλώνει τόσο σε μέγεθος, όσο και σε πυκνότητα. Περίπου στην ηλικία των 18 για τα κορίτσια και των 20 στα αγόρια, έχει ολοκληρωθεί το 90% της οστικής μάζας. Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η αύξηση της οστικής μάζας να γίνεται σωστά μέχρι αυτή την ηλικία.

 

Από τι εξαρτάται η οστική μάζα;

Η μέγιστη οστική μάζα του κάθε ανθρώπου καθορίζεται από παράγοντες όπως το φύλο και τα γονίδια που σχετίζονται με τη φυλή, όπως και με ορμονικούς παράγοντες , αλλά και με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.

Και ενώ κάποιους παράγοντες δεν είναι δυνατό να τους ελέγξουμε, μπορούμε να ελέγξουμε τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, ανεπάρκεια σε ασβέστιο έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη οστική μάζα. Όσο για τη φυσική δραστηριότητα, η άσκηση αυξάνει την οστική μάζα και ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα.

 

Πώς θα διατηρηθούν τα οστά του παιδιού υγιή;

Οι δύο βασικοί παράγοντες της υγείας των οστών είναι η σωστή διατροφή και η επαρκής φυσική άσκηση. Σχετικά με τη διατροφή, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Το ασβέστιο υπάρχει σε πολλές τροφές, αλλά η πιο εύκολη πηγή είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα ποτήρι γάλα παρέχει περίπου το 1/3 της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου. Επίσης, το γάλα παρέχει ταυτόχρονα και άλλα μέταλλα και βιταμίνες. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι οι εξής: σολωμός, δημητριακά, πορτοκάλια, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα, κ.α.

Η φυσική άσκηση, επίσης, βοηθά σημαντικά την υγεία των οστών. Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι όσο πιο πολύ «δουλεύουν» οι μύες μας τόσο περισσότερο δυναμώνουν, λίγοι ξέρουμε ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα οστά μας! Όταν τα οστά δέχονται αντίσταση ή καλούνται να δουλέψουν περισσότερο, τόσο πιο δυνατά γίνονται. Η άσκηση που τα δυναμώνει είναι κυρίως άσκηση αντιστάσεων, όπως ασκήσεις με βάρη (αν και δεν συνιστάται για παιδιά), αλλά και περπάτημα, τρέξιμο, τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο κ.α.

 

Τι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οστική μάζα;

Η μέγιστη οστική μάζα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από ασθένειες και διαταραχές, όπως υπερθυρεοειδισμός, παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα, ασθένειες ήπατος και νεφρών κτλ., αλλά και από φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά.

Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης η ανεπαρκής διατροφή, ανορεξία, παρατεταμένη μειωμένη φυσική δραστηριότητα ή ακινησία, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

 

Συμπερασματικά

Ενισχύστε τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών και φροντίστε για την ισορροπημένη διατροφή τους με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Προσθέστε πηγές ασβεστίου στα γεύματα, όπως τυρί ή γιαούρτι και παρέχετε σνακ, όπως αμύγδαλα και σάντουϊτς με τυρί και πράσινα λαχανικά. Περιορίστε τα αναψυκτικά και το χρόνο στην τηλεόραση και τον υπολογιστή και ενθαρρύνετε τη φυσική άσκηση και την άθληση.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 31 Αυγούστου 2011