Αρχική σελίδα Ψυχολογία Πώς νιώθουν οι μαμάδες με τον ερχομό του πρώτου μωρού;

Πώς νιώθουν οι μαμάδες με τον ερχομό του πρώτου μωρού;

Ο συναισθηματικός κόσμος μιας γυναίκας κυριολεκτικά συγκλονίζεται όταν φέρνει στον κόσμο ένα μωράκι! Από ό,τι μας λένε οι μαμάδες, τα συναισθήματα που γεννιούνται είναι πρωτόγνωρα και έχουν πολλή χαρά μέσα τους, αλλά δεν είναι πάντα όλα ιδανικά σε ροζ ή γαλάζια συννεφάκια!

Δείτε τι είπαν για τα συναισθήματά τους μαμάδες που απέκτησαν το πρώτο τους μωράκι.

 

Ένιωθα για πρώτη  φορά τόσο πολύ σημαντική…

«Όταν ήρθε το μωρό μας ήμουν πάρα πολύ ενθουσιασμένη! Ένιωθα για πρώτη  φορά τόσο  πολύ σημαντική και πως είχα τόσο μεγάλη ευθύνη για το μικρό ανθρωπάκι μου! Ήμουν τις πρώτες μέρες πάρα πολύ συγκινημένη και συχνά έβαζα τα κλάματα. Μετά τα ξενύχτια ήταν αρκετά δύσκολο πράγμα και για μένα και για το σύντροφό μου, αλλά τα ξεπερνούσα όσο σκεφτόμουν πόσο σημαντικό είναι να μεγαλώνεις ένα τόσο μικρό πλασματάκι.»

Λ.Ν., Βύρωνας

 

Ξετρελαθήκαμε όταν ήρθε το μωρό μας…

«Περιμέναμε αυτό το μωρό με πολλή ανυπομονησία και κυριολεκτικά ξετρελαθήκαμε όταν ήρθε. Δεν το πιστεύαμε για πολύ καιρό πως αυτό το μωρό ήταν δικό μας! Περάσαμε πολλές δυσκολίες γιατί η μικρή είχε κάποια προβλήματα υγείας, αλλά νομίζω ότι αν δεν το θέλαμε τόσο πολύ από πριν ίσως δεν το είχαμε αντιμετωπίσει τόσο καλά και με υπομονή. Τώρα χαιρόμαστε το κοριτσάκι μας που μεγαλώνει!»

Β.Π., Θήβα

 

Συζητώντας με άλλες μαμάδες είδα ότι δεν είμαι η μόνη που ώρες ώρες φτάνω στα όρια της αντοχής μου…

«Νόμιζα πως τα μωρά ήταν κάτι πιο εύκολο και πιο όμορφο, αλλά όταν ήρθε ο μπέμπης και μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ με ξενύχτι και διάφορα προβλήματα, άρχισα να προβληματίζομαι που δεν ένιωθα τόσο χαρούμενη όσο «θα έπρεπε» ή όσο μου έλεγαν οι συγγενείς μου. Συζήτησα με άλλες μαμάδες με μωρά που είχαν παρόμοια προβλήματα και ένιωσα πολύ καλύτερα, ότι δεν είμαι μόνη και πως δεν τρελάθηκα που ώρες ώρες φτάνω στα όρια της αντοχής μου και χάνω το κουράγιο μου. Προσπάθησα να δω τα όμορφα πράγματα και να γνωρίσω καλύτερα το μπέμπη μου και τώρα όσο μεγαλώνει τα πράγματα είναι πολύ πιο καλά.»

Τ.Λ., Κέρκυρα

 

Ό,τι πιο πολύτιμο έχω στον κόσμο…

«Το μωρό μου είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχω στον κόσμο. Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος ήταν πολύ ξαφνικό για μένα γιατί δεν το είχαμε σχεδιάσει, αλλά προχωρήσαμε και δεν το μετανιώσαμε ποτέ με το σύντροφό μου. Σχεδιάζουμε πότε θα κάνουμε και δεύτερο παιδί.»

Φ.Σ., Σύρος

 

Πολλές φορές ένιωθα σα χαμένη και ανήμπορη να παρηγορήσω το μωρό ή να προλάβω να τα κάνω όλα…

«Θέλαμε ένα μωρό και η ηλικία μου μας έκανε να βιαστούμε πιο πολύ, πριν να είναι πιο δύσκολο. Η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρηθήκαμε στην αρχή και νομίζω ότι δεν είχαμε κάποια ενημέρωση χρήσιμη για το τι θα αντιμετωπίσουμε. Οι γύρω συγγενείς και φίλοι μας έδιναν ο καθένας διαφορετικές συμβουλές και λύσεις για όλα και τελικά τα πράγματα γίνονταν χειρότερα. Πολλές φορές ένιωθα σα χαμένη και ανήμπορη να παρηγορήσω το μωρό ή να προλάβω να τα κάνω όλα, αποστειρώσεις, αγκαλιές, ξενύχτι, κτλ. Προσπαθούσα να θυμάμαι ότι ήθελα πολύ το μωρό και ότι είναι ο καρπός της αγάπης μας με το σύντροφό μου. Τα δύσκολα τώρα πέρασαν και απολαμβάνουμε καλύτερα τις μέρες μας και τα παιχνίδια μας.»

Ε.Δ., Ψυχικό

 

Ανησυχούσα αν θα είμαι καλή μαμά για το μωράκι μου…

«Τις πρώτες βδομάδες με το μωρό ένιωθα πολλά διαφορετικά συναισθήματα, χαρά, ενθουσιασμό, αλλά και λύπη και αγωνία. Ένιωθα ότι ήταν πολλά πράγματα που δεν ήξερα ή ανησυχούσα αν θα είμαι καλή μαμά για το μωράκι μου. Χαιρόμουν που το έβλεπα να ηρεμεί στην αγκαλιά μου. Τώρα που αρχίζει να επικοινωνεί κιόλας μαζί μου με κραυγούλες και γκριμάτσες έχω αρχίσει να το διασκεδάζω πολύ, παρά την κούραση και είμαι περήφανη που είμαι η μαμά του!».

Ν.Α., Βόλος

 

Ένιωθα πολύ πιεσμένη από τις ευθύνες…

«Εγώ όταν ήρθε το μωρό, παρόλο που το είχαμε προγραμματίσει, δεν ένιωθα τόσο όμορφα όπως ίσως όλες οι μαμάδες. Ίσως με ταλαιπώρησε πολύ η καισαρική και από ό,τι μου είπαν οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν πολύ τη διάθεση. Ένιωθα πολύ κυκλοθυμικά, αγαπούσα το μωρό μου, όμως ένιωθα πολύ πιεσμένη από πολλά, από τις ευθύνες και αγωνιούσα πώς θα είναι τα πράγματα με το μωρό στη ζωή μου. Η μαία μου με συμβούλεψε να μιλήσω σε μία ψυχολόγο και μετά από μία συνάντηση μαζί της μπόρεσα να χαλαρώσω για αρκετά από αυτά και να σκεφτώ μόνο το μωράκι και την οικογένειά μου. Νομίζω ότι ο τρόπος που ζούμε δεν βοηθάει πολύ τις νέες μαμάδες να προσαρμοστούν και η ιδέα ενός ειδικού στην περίπτωσή μου ήταν πολύ βοηθητική.»

Β.Χ., Αθήνα

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 9 Αυγούστου 2011