Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Προστατέψτε τα παιδιά από πνιγμό με αντικείμενο

Προστατέψτε τα παιδιά από πνιγμό με αντικείμενο

Ένας από τους τρόπους που τα μωρά εξερευνούν τον κόσμο είναι χρησιμοποιώντας τα χέρια και το στόμα τους, όταν είναι πολύ μικρά. Φέρνοντας αντικείμενα κοντά στο στόμα τους, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού εάν το αντικείμενο φράξει την αναπνευστική οδό του παιδιού. Τι θα πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο;

Η διάθεση του μωρού να εξερευνήσει είναι πολύ χαριτωμένη και χρήσιμη, όμως επειδή τα μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν τι αποτελεί κίνδυνο, δεν μπορούμε να περιμένουμε να προστατευτούν. Επίσης, η τάση να βάζουν τα αντικείμενα στο στόμα αυξάνει τον κίνδυνο, αν και ο λόγος που το κάνουν δεν είναι για να καταπιούν ό,τι πιάνουν, απλώς η γλώσσα και το στόμα είναι πιο ευαίσθητα αισθητηριακά και στην ηλικία αυτή τα παιδιά προτιμούν να τα χρησιμοποιούν για να ανακαλύψουν την υφή των αντικειμένων περισσότερο από όσο χρησιμοποιούν τα χέρια.

Τα αντικείμενα που μπορεί να αποτελέσουν αιτία πνιγμού μπορεί να είναι φαγητό, εξάρτημα από κάποιο παιχνίδι ή άλλο μικροαντικείμενο που μπορεί να βρεθεί στο πάτωμα ή στο «πεδίο δράσης» του μωρού. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για το μωρό σας, ιδιαίτερα όταν αρχίζει να μπουσουλάει και να κινείται αυτόνομα είναι να το επιβλέπετε διαρκώς και κυρίως να έχετε δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι και στους χώρους που κινείται το μωρό.

Ο κίνδυνος πνιγμού αφορά κυρίως στα μικρά μωρά, μέχρι 1-2 ετών, αλλά και αργότερα σε παιδάκια 3-4 ετών, που μπορεί να βρεθούν σε τέτοια κατάσταση όχι τόσο από άγνοια ή δυσκολία κατάποσης, αλλά λόγω της έντονης δραστηριότητάς τους ή της παρόρμησης και της απροσεξίας τους, π.χ. εάν τρώνε τρέχοντας!

 

Στο φαγητό

Σχετικά με το φαγητό, μη δίνετε σε παιδιά κάτω των 3 ετών σκληρά τρόφιμα που δεν μπορούν να μασήσουν και θα μπορούσαν να φράξουν την αναπνευστική οδό, όπως ξηροί καρποί, φρούτα με κουκούτσι όπως κεράσια ή καρπούζι, ποπ-κορν, καραμέλες, τσίχλες και σκληρά ωμά λαχανικά. Επίσης προσέξτε τα κομμάτια από τυρί και τα λουκάνικα, καθώς στα τελευταία η εξωτερική μεμβράνη μπορεί να δυσκολέψει τα παιδιά. Αφαιρέστε τη και κόψτε κομμάτια το λουκάνικο. Γενικά, φροντίστε οι μπουκιές που κόβετε να είναι μικρές και το φαγητό αρκετά μαλακό.

Στα μεγαλύτερα παιδάκια εξηγήστε ότι πρέπει να τρώνε αργά και να μασούν αρκετά πριν καταπιούν το φαγητό τους, ενώ ξεκαθαρίστε πως όταν τρώνε καλό είναι να κάθονται ή να είναι ήσυχα και να μην τρέχουν, να μη χοροπηδούν ή να γελάνε!

 

Παιχνίδια

Τα περισσότερα παιχνίδια με μικρά εξαρτήματα που υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθούν ή να αποσπαστούν είναι ακατάλληλα για παιδιά κάτω των 3 ετών και θα δείτε ανάλογη σήμανση στις συσκευασίες τους.

Ελέγχετε τακτικά τα παιχνίδια του μωρού κι εάν υπάρχουν τμήματα σπασμένα ή αποκολλημένα, επισκευάστε ή πετάξτε το παιχνίδι.

Εάν υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά στο σπίτι, ζητήστε τους να προσέχουν πού αφήνουν τα παιχνίδια τους και τα μικροαντικείμενα, για να προστατέψουν το αδερφάκι τους.

Κοιτάξτε στο παιδικό δωμάτιο ή σε όλο το σπίτι για πεσμένα πιόνια, ζάρια ή άλλα ξεχασμένα αντικείμενα από παιχνίδια.

 

Στο σπίτι

Ειδικά όταν το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει θα πρέπει να ελέγχετε πολύ καλά τις επιφάνειες στα πατώματα, αλλά και κάτω από τα χαλιά ή τους καναπέδες, τα τραπέζια και τις καρέκλες, αφού τα μικρά σας μπορούν να ξετρυπώσουν οτιδήποτε με τα μικρά χεράκια τους! Γενικά, προσέξτε οποιοδήποτε αντικείμενο έχει μέγεθος που μπορεί να μπει ολόκληρο στο στόμα του μωρού.

Κοιτάζετε συχνά το πάτωμα και μαζεύετε κέρματα, καρφίτσες, συνδετήρες, καπάκια, βίδες, μπαταρίες, μαγνητάκια και οποιοδήποτε άλλο μικρό αντικείμενο.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 1 Σεπτεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...