Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Τεστ εγκυμοσύνης - μάθε αν είσαι έγκυος

Τεστ εγκυμοσύνης - μάθε αν είσαι έγκυος

Ανεξάρτητα εάν είναι προγραμματισμένο ή όχι, εάν ήταν κάτι που το περιμένατε ή είναι απρόοπτο, μπορεί να συμβεί και να αναρωτηθείτε "είμαι έγκυος;". Πώς μπορείτε να το διαπιστώσετε και τι τεστ εγκυμοσύνης υπάρχουν.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ίσως σας οδηγήσουν σε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Αυτοί μπορεί να είναι μια επαφή χωρίς προφύλαξη ή που η μέθοδος προφύλαξης απέτυχε ή μπορεί να έχετε ήδη κάποια από τα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης, όπως καθυστέρηση στην περίοδό σας, ναυτία, πρήξιμο στο στήθος και κόπωση.

 

Πώς λειτουργεί ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν στα ούρα ή στο αίμα σας μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) και παράγεται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα, κάτι που συμβαίνει περίπου 6 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Εάν είστε έγκυος, τα επίπεδα της ορμόνης αυτής σχεδόν θα διπλασιάζονται κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

 

Με ποιές μεθόδους μπορείτε να μάθετε αν είστε έγκυος

Α. Η  πιο απλή και γρήγορη μέθοδος είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο. Το τεστ περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσετε. Τα τεστ αυτά ανιχνεύουν τα επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) στα ούρα για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει κύηση.

Τα τεστ αυτά είναι βολικά και γίνονται πολύ γρήγορα, ενώ έχουν μικρό κόστος. Θεωρείται πως δίνουν 97% ακριβή αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορείτε να επιβεβαιώσετε τα αποτελέσματα με τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας ή με μια αιματολογική εξέταση.

Θυμηθείτε ότι αν και τα τεστ στο σπίτι είναι αξιόπιστα, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος αποτέλεσμα. Δηλαδή, εάν το τεστ δείξει αρνητικό, αλλά έχει γίνει πολύ νωρίς χρονικά μετά την καθυστέρηση της περιόδου σας, εάν παίρνετε διουρητικά ή αντιισταμινικά, εάν δεν έχουν ακολουθηθεί σωστά οι οδηγίες κ.α. Επαναλάβετε το τεστ μετά από μία εβδομάδα.

 

Β. Η άλλη μέθοδος τεστ εγκυμοσύνης είναι μια αιματολογική-ορμονολογική εξέταση που προσδιορίζει εάν υπάρχει στο αίμα ποσότητα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG). Επίσης, μπορεί να γίνει και ποσοτικός προσδιορισμός της τιμής της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), ακόμη κι αν τα επίπεδά της είναι ακόμη πολύ χαμηλά.

Σημειώνεται ότι το τεστ αυτό δίνει πιο ακριβή και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα από το τεστ στα ούρα, μπορεί να δώσει αποτελέσματα πιο νωρίς σε σχέση με την καθυστέρηση στον κύκλο σας, αλλά δεν δίνει αποτελέσματα αμέσως όπως το τεστ στο σπίτι.

 

 

Σημείωση: Το περιεχόμενο του mamakid.gr έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη γνώμη του γιατρού σας. Το mamakid.gr δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια από την εφαρμογή των συμβουλών που αναφέρονται στον ιστότοπο.

 

 

Διαβάστε επίσης...