Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Οι φίλοι είναι το «κλειδί» για τη φυσική δραστηριότητα

Οι φίλοι είναι το «κλειδί» για τη φυσική δραστηριότητα

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι ένα βασικό ζήτημα στη σύγχρονη κοινωνία είναι η παχυσαρκία που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και όλοι προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να κινούνται περισσότερο, να έχουν φυσική δραστηριότητα και στην καλύτερη περίπτωση να αθλούνται συστηματικά.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένα ισχυρό κίνητρο για τη φυσική δραστηριότητα είναι οι φίλοι! Σε στοιχειά που μελετήθηκαν σε ομάδα με παιδιά 10 και 11 ετών, τα παιδιά που περνούσαν χρόνο με τους φίλους τους ή την παρέα τους εκτός των ωρών του σχολείου είχαν έντονη φυσική δραστηριότητα παίζοντας με τους φίλους τους ή συμμετέχοντας σε κοινές φυσικές δραστηριότητες. Μάλιστα, η επίδραση αυτή ήταν ακόμη πιο εμφανής στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Η συμμετοχή των «κολλητών» φίλων σε μια έντονη φυσική δραστηριότητα ενθαρρύνει ιδιαίτερα τα παιδιά, με αποτέλεσμα να κάνουν κι εκείνα το ίδιο, είτε παίζοντας στη γειτονιά, είτε συμμετέχοντας σε οργανωμένες αθλητικές ή κινητικές δραστηριότητες.

Εκτός από τα οφέλη της φυσικής άσκησης, βασικό εκ των οποίων είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας, τα παιδιά αναπτύσσουν έτσι πιο στενούς δεσμούς με τους συνομηλίκους τους, επικοινωνούν μαζί τους περισσότερο και χτίζουν γερές φιλίες με άτομα που έχουν  ίδια ή παρόμοια ενδιαφέροντα.

Αυτά τα νέα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχουν επίσης έρευνες που δυστυχώς αποδεικνύουν ότι οι γονείς συχνά έχουν ανασταλτικό ρόλο στη φυσική δραστηριότητα των παιδιών. Έχει αποδειχτεί ότι οι συνήθειες των γονιών επηρεάζουν αρκετά τα παιδιά έτσι, ώστε εάν οι γονείς έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το ίδιο συμβαίνει με τα παιδιά και το αντίθετο. Και πόσοι γονείς με φορτωμένο πρόγραμμα στην εργασία τους μπορούν να υποστηρίξουν ότι γυμνάζονται αρκετά μέσα στην εβδομάδα;

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 6 Σεπτεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...