Αρχική σελίδα ΣΧΟΛΕΙΟ Πρώτη φορά στο σχολείο = περισσότερες ιώσεις;

Πρώτη φορά στο σχολείο = περισσότερες ιώσεις;

Η πρώτη φορά που θα πάει στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο είναι σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Ανάμεσα, όμως, στα παιχνίδια και τους νέους φίλους και τη δασκάλα, θα έρθει σε επαφή και με ιούς και μικρόβια, που θα το κάνουν να αρρωστήσει. Είναι αλήθεια ότι θα αρρωσταίνει συχνά την πρώτη χρονιά του σχολείου και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι την πρώτη χρονιά που το παιδί τους θα πάει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο θα αρρωσταίνει συχνά. Αυτό δεν είναι μύθος, καθώς το παιδί θα εκτεθεί σε νέες συνθήκες, αρκετά διαφορετικές από το περιβάλλον του σπιτιού του. Το ανοσοποιητικό του σύστημα θέλει χρόνο για να μπορέσει να προσαρμοστεί και έτσι συνήθως την πρώτη χρονιά στο σχολείο, το παιδί είναι πιο ευάλωτο στις ιώσεις, με αποτέλεσμα να τις εμφανίζει αρκετά συχνά.

Τον πρώτο χρόνο, λοιπόν, που θα στείλετε το παιδάκι σας στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, ακόμη και σε πρακτικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε σκεφτεί από πριν π.χ. ποιός θα κρατήσει το παιδάκι όταν είναι άρρωστο και δεν μπορεί να πάει στο σχολείο, εάν εργάζεστε.

Τις περισσότερες φορές, τα παιδάκια αρρωσταίνουν από ιώσεις, που κάνουν έναν κύκλο λίγων ημερών και μετά υποχωρούν και σπανιότερα από λοιμώξεις ή γρίπη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να έχετε τηρήσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης με τα εμβόλια του παιδιού και να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο για οτιδήποτε σχετικό σας απασχολεί.

Αν και την πρώτη χρονιά, οι συχνές αρρώστιες θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του παιδιού και όλης της οικογένειας, οι επόμενες χρονιές είναι καλύτερες και έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα παιδιά αρρωσταίνουν πολύ λιγότερο όταν φτάσουν στην πρώτη δημοτικού.

Το πόσο συχνά θα αρρωσταίνει το παιδάκι σας και το πόσο έντονα θα είναι τα συμπτώματά του μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως το πόσα παιδιά είναι στην τάξη του σχολείου, τα μέτρα υγιεινής και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Εσείς, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίσετε ότι το παιδί σας τρέφεται σωστά, κοιμάται αρκετά και ότι έχει κάνει τα εμβόλιά του. Διδάξτε του απλούς κανόνες υγιεινής, που βοηθούν στην πρόληψη, όπως το πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα ή πριν το φαγητό. Μην στέλνετε το παιδάκι άρρωστο στο σχολείο, γιατί έτσι προφυλάσσετε και το ίδιο, αλλά εμποδίζετε και τη μετάδοση του ιού.

Οπλιστείτε με υπομονή και θεωρήστε ότι αυτή η χρονιά είναι χρήσιμη για το παιδάκι σας και αποτελεί μέρος της ανοσοποίησής του, εκφράστε τυχόν ανησυχίες σας στον παιδίατρο, ενώ μην ξεχνάτε ότι οι επόμενες χρονιές θα είναι καλύτερες.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 13 Σεπτεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...