Αρχική σελίδα ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Μικροί καλλιτέχνες και ζωγραφική

Μικροί καλλιτέχνες και ζωγραφική

Το ξέρατε ότι η ζωγραφική με τέμπερες μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική για το δίχρονο πιτσιρίκι σας; Τα πολύ μικρά παιδιά, από 2 έως 4 ετών, μπορεί να μην έχουν εξελίξει αρκετά τον λεπτό χειρισμό των χεριών τους για να μπορούν να φτιάχνουν όμορφες ζωγραφιές και κατασκευές, αλλά λατρεύουν να παίζουν με τα χρώματα και να δημιουργούν με αυτά. Παρακάτω σας περιγράφουμε πώς μπορεί το πολύ μικρό παιδάκι σας να απολαύσει τη ζωγραφική και τη χαρά της δημιουργίας.

Αρχικά, ζητήστε σε ένα βιβλιοχαρτοπωλείο τέμπερες που πλένονται με το νερό. Τα νέα αυτά χρώματα φεύγουν αμέσως από τα χέρια με ένα απλό πλύσιμο και καθαρίζουν εύκολα από τα ρούχα. Φορέστε στο πιτσιρίκι σας πρόχειρα ρούχα, που να μην ανησυχείτε αν λερώσουν και στρώστε μία μεμβράνη στο τραπεζάκι τους ή στο πάτωμα. Εάν είναι καλοκαίρι, εκμεταλλευτείτε το και πηγαίνετε στο μπαλκόνι για λιγότερο άγχος.

Δώστε στο πιτσιρίκι σας λευκά χαρτιά, ένα βαζάκι με νερό, το πινέλο του και βάλτε του σε μια παλέτα όλα τα χρώματα. Έχετε διαθέσιμες και μερικές χαρτοπετσέτες. Μπορείτε, επίσης, να του δείξετε λίγα «μαγικά» και να του δείξετε τους συνδυασμούς των χρωμάτων. Σας τους θυμίζουμε: κόκκινο+κίτρινο=πορτοκαλί, κίτρινο+μπλε=πράσινο, κόκκινο+μπλε=μοβ, κόκκινο+άσπρο=ροζ, κόκκινο+κίτρινο+μπλε=καφέ. Προσέξτε πως για να προκύψει π.χ. το πορτοκαλί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ως βασική ποσότητα το κίτρινο στην οποία θα βάλετε λίγες σταγόνες κόκκινο και θα αναμίξετε τα χρώματα. Πάντοτε, θα ξεκινάτε από το ανοιχτό χρώμα και θα προσθέτετε λίγες σταγόνες από το σκούρο. Το μικρό σας θα εντυπωσιαστεί!

Δείξτε στο μικρό σας πώς να κρατάει το πινέλο, να παίρνει χρώμα και να ζωγραφίζει στο χαρτί. Αφήστε το να ανακατέψει τα χρώματα και να κάνει ό,τι σχέδια του αρέσουν. Θέλετε να αποκτήσει μια πιο «στενή επαφή» με τα χρώματα και να το διασκεδάσει περισσότερο; Βάλτε στην παλέτα του πολλά χρώματα και δείξτε του πώς να βουτάει το δαχτυλάκι του, αντί για πινέλο, και να ζωγραφίζει στο χαρτί.

Αυτή είναι μια ζωγραφιά ενός μικρού παιδιού με τα δάχτυλα:

Εάν το πιτσιρίκι σας είναι λίγο πιο μεγάλο, μπορείτε να ζωγραφίσετε μαζί, δηλαδή να φτιάχνετε εσείς ένα μέρος του έργου κι εκείνο να συμπληρώνει. Για παράδειγμα, εσείς με το δάχτυλό σας μπορείτε να φτιάξετε πράσινες γραμμούλες σαν κοτσάνια λουλουδιών κι εκείνο να βουτάει το δαχτυλάκι του στα χρώματα για να βάζει τα άνθη ακουμπώντας το δάχτυλό του στο χαρτί στο σωστό σημείο, όπως στη φωτογραφία. 

Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να σχεδιάσετε εσείς έναν κύκλο για πρόσωπο και να βάλετε μαλλιά, ενώ το μικρούλι σας με το δαχτυλάκι του να βάλει μάτια, μύτη και στόμα, ή να ζωγραφίσετε ένα δέντρο και το μικρό σας να βάλει μήλα ή πορτοκάλια με το δαχτυλάκι του με κόκκινη ή πορτοκαλί μπογιά αντίστοιχα. Γενικά, δοκιμάστε με διάφορες σκηνές και σχέδια να συνδυάσετε τις ικανότητές σας εσείς και το μικρό σας και θα δείτε πόσο θα το διασκεδάσετε και οι δυο σας!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 2 Ιουνίου 2010