Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Τα μωρά είναι δίκαια!

Τα μωρά είναι δίκαια!

Τα μωρά έχουν το αίσθημα του δικαίου και μπορούν να φέρονται αλτρουιστικά από 15 μόλις μηνών, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Μωρά από την ηλικία των 15 μόλις μηνών έδειξαν να κατανοούν την ισομερή ή μη ισομερή κατανομή του φαγητού και μάλιστα, όσο πιο πολύ αντιλαμβάνονταν την έννοια της ισότητας, τόσο πιο πρόθυμα ήταν να μοιραστούν τα παιχνίδια τους με άλλους!

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE απέδειξε ότι τα μικρά παιδιά έχουν αναπτύξει την έννοια της συνεργασίας και της δικαιοσύνης πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε. Παλαιότερες έρευνες έδειχναν ότι παιδάκια 2 χρονών έδειχναν πρόθυμα να βοηθήσουν τους άλλους, εκφράζοντας μια μορφή αλτρουισμού, ενώ στοιχεία για το αίσθημα της δικαιοσύνης είχαν εντοπιστεί στην ηλικία των 6 ή 7 ετών. Ωστόσο, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτές οι αξίες αναπτύσσονταν αρκετά νωρίτερα. Πράγματι, μωρά 15 μηνών δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν με τους άλλους και πρόθυμα να τους βοηθήσουν.

Σε ένα πείραμα της συγκεκριμένης μελέτης έγινε μπροστά στα μωρά μια μοιρασιά φαγητού σε δύο άτομα δύο φορές - τη μία φορά η μοιρασιά ήταν ισομερής και την άλλη φορά ήταν ανισομερής. Τη δεύτερη φορά, αρκετά μωρά έδειξαν πιο ξαφνιασμένα και έδειξαν να περιμένουν τη δίκαιη κατανομή.

Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι τα παιδιά που έδειχναν πιο έκπληκτα στη μη ισομερή κατανομή, ήταν πιο πρόθυμα να μοιραστούν ένα παιχνίδι, κάτι που τους ζητήθηκε στο επόμενο πείραμα. Έτσι, συσχετίστηκε η έννοια του δικαίου και της ίσης μοιρασιάς με τη διάθεσή τους να μοιραστούν κάτι δικό τους.

Αντίστοιχα, υπήρχε ομάδα μωρών που έδειξε πιο έκπληκτη στη δίκαιη κατανομή στο πρώτο πείραμα και η συγκεκριμένη ομάδα έδειξε πιο απρόθυμη στη μοιρασιά του παιχνιδιού στο ίδιο πείραμα.

Οι ερευνητές μιλούν για άμεση συσχέτιση της δίκαιης μοιρασιάς και της αλτρουιστικής συμπεριφοράς των μωρών και καταλήγουν ότι το αίσθημα του δικαίου ήδη από αυτή την ηλικία είναι κάτι που αφορά ξεχωριστά το κάθε παιδί με διαφορετικό τρόπο. Απομένει να διερευνηθεί σε ποιό βαθμό οι αξίες αυτές υπάρχουν έμφυτες και σε ποιό βαθμό καλλιεργούνται, μέσω των αξιών των γονιών και του τρόπου που μεγαλώνει το κάθε παιδί.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 12 Οκτωβρίου 2011