Αρχική σελίδα Νεογέννητο Τα αντανακλαστικά του νεογέννητου

Τα αντανακλαστικά του νεογέννητου

Παρότι μικροσκοπικά και αδύναμα, τα νεογέννητα έχουν έρθει στη ζωή εξοπλισμένα με έναν αριθμό αντανακλαστικών που τα βοηθούν στην επιβίωσή τους και στην κατάλληλη απόκρισή τους στα διάφορα ερεθίσματα.

Σταδιακά, τα αντανακλαστικά εξασθενούν όσο μεγαλώνει το μωρό και οι αντιδράσεις του γίνονται πλέον σκόπιμες. Η ύπαρξή τους φανερώνει ένα υγιές νευρολογικά και κινησιολογικά μωρό. Δείτε μερικά από αυτά τα αντανακλαστικά που πιθανότατα έχετε παρατηρήσει στο νεογέννητο μωράκι σας:

 

Το αντανακλαστικό του θηλασμού
Μόλις μπει κάποιο αντικείμενο στο στόμα του μωρού, όπως η θηλή του μαστού ή το δάχτυλο, εκείνο αρχίζει να το πιπιλάει.

Το αντανακλαστικό της λαβής
Όταν η παλάμη του μωρού πιεστεί από ένα αντικείμενο, π.χ. από το δάχτυλό μας, το μωρό σφίγγει δυνατά το αντικείμενο. Η δυνατή αυτή λαβή είναι ικανή να σηκώσει το βάρος του μωρού.

Το αντανακλαστικό του βαδίσματος
Εάν κρατήσετε όρθιο το μωρό και τα πόδια του ακουμπούν σε μια επιφάνεια, τα πόδια του μωρού εκτελούν κίνηση σαν βάδισμα. Το αντανακλαστικό αυτό χάνεται έπειτα από 2-4 μήνες.

Το αντανακλαστικό στροφής του κεφαλιού
Όταν κάποιο αντικείμενο αγγίξει το μάγουλο του μωρού, το κεφάλι του στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση για να το πιπιλίσει. Αυτό το αντανακλαστικό χρησιμεύει ιδιαίτερα στον θηλασμό, καθώς μόλις το μωρό νιώσει τη θηλή στο μάγουλό του, στρέφει το κεφάλι του και αρχίζει να θηλάζει.

Το αντανακλαστικό Babinski
Εάν χαϊδέψετε τη μικρή πατούσα του μωρού, τα δαχτυλάκια του θα τεντώσουν.

Το αντανακλαστικό Moro
Πρόκειται για την αντίδραση του μωρού όταν το φοβίσει κάτι, π.χ.  ξαφνικός θόρυβος ή δεν στηρίζει κάποιος το κεφάλι του. Το μωρό αρχικά τεντώνει χέρια, πόδια και δάχτυλα και στη συνέχεια τα μαζεύει και κουλουριάζεται στην εμβρυακή στάση.