Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Η ανάπτυξη του μωρού 0 – 6 μηνών

Η ανάπτυξη του μωρού 0 – 6 μηνών

Από τη γέννηση μέχρι και τον 6ο μήνα, το βρέφος έχει διανύσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα μια πορεία ανάπτυξης. Έτσι, μέσα σε έξι μόλις μήνες, το βρέφος που σας χαμογελάει με λατρεία καθισμένο στο καρεκλάκι του, λίγο θυμίζει το κουλουριασμένο νεογνό με τα κλειστά ματάκια που γνωρίσατε μετά τη γέννησή του!

 

Νεογέννητο
Το νεογέννητο γεννιέται έχοντας πολλές εγγενείς ικανότητες και ήδη έχει διανύσει κάποια στάδια ανάπτυξης όσο βρισκόταν στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας. Αντίθετα με τα παλαιότερα χρόνια, που επικρατούσε η αντίληψη ότι το νεογέννητο είναι ένας οργανισμός που κυρίως λειτουργεί με βάση τα αντανακλαστικά του, σήμερα παραδεχόμαστε ότι το νεογέννητο εμφανίζει από τη στιγμή της γέννησής του στοιχεία που δείχνουν ότι επικοινωνεί με το περιβάλλον ως ψυχοκοινωνικό ον. Οι κοινωνικές δεξιότητές του είναι, φυσικά, εξαιρετικά περιορισμένες, αλλά το νεογέννητο ήδη έχει αρχίσει να βιώνει τη δυαδική σχέση του με τη μητέρα από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τώρα αντιλαμβάνεται κι εκείνο ότι χτίζεται η νέα σχέση του με τη μαμά, μέσα κυρίως από το χάδι, την τροφή που παίρνει από το στήθος της, τη φωνή της, τη μυρωδιά της και επίσης και με το νέο πρόσωπο, του οποίου τη φωνή άκουγε επίσης από την κοιλιά, τον μπαμπά. Οι ανάγκες του είναι λίγες και βασικές, τροφή, ύπνος και καθαριότητα. Και φυσικά, αγκαλιά!

0-1 μηνός
Η ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής του μωρού είναι ραγδαία και η πρόοδος από μέρα σε μέρα είναι εμφανής. Τις ώρες που δεν κοιμάται, ο μικρός ανθρωπάκος «βομβαρδίζεται» από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και προσπαθεί να τα επεξεργαστεί. Το νευρικό του σύστημα, όμως, δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο και όλα αυτά τα καινούρια ερεθίσματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, κάνουν το μωράκι σας συχνά ευερέθιστο και το κλάμα είναι ο βασικός (και υγιής) τρόπος που έχει για να εκφράσει την κούρασή του. Προσπαθώντας να ελέγξει τα μέλη του και να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το σώμα του, το μωράκι κάνει χαριτωμένες «αδέξιες» κινήσεις. Οι αισθήσεις του, η αφή, η ακοή, η γεύση και η όσφρηση είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και ευαίσθητες στα ερεθίσματα. Η όραση είναι η αίσθηση που υστερεί περισσότερο από τις υπόλοιπες, αφού δεν είχε ιδιαίτερα ερεθίσματα στη μήτρα. Έτσι, το μωράκι μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει τη μαμά του από τη μυρωδιά, αναγνωρίζει τη φωνή της, όπως και τη φωνή του μπαμπά, αλλά για να σας δει πιο καθαρά θα πρέπει να πλησιάσετε αρκετά κοντά του το πρόσωπό σας.  Η απόκρισή του στο χάδι και την ομιλία σας είναι εμφανής και  μπορεί να αντιληφθεί τα συναισθήματά σας και την αγάπη που του έχετε.

1-2 μηνών
Το μωράκι κατά τον δεύτερο μήνα της ζωής του αρχίζει να κάνει τις προσπάθειές του να σηκώσει το κεφαλάκι του και τα πόδια του μπορούν να στηρίξουν το σώμα του όταν το κρατάτε. Τα χεράκια του αρχίζουν να απλώνονται προς τα αντικείμενα που θα… ήθελε να πιάσει. Αρχίζει να βγάζει κραυγούλες και ήχους για να επικοινωνήσει μαζί σας και δείχνει να κοιτάζει με προσοχή προς τη μεριά από όπου παράγονται ήχοι, παρατηρεί ό,τι του φαίνεται ενδιαφέρον, ενώ εκφράζει τη χαρά του όταν βλέπει τη μαμά ή τον μπαμπά με τινάγματα των χεριών και των ποδιών.

2-3 μηνών
Το μωρό ελέγχει καλύτερα το σώμα του, κάνει έντονες κινήσεις και αρχίζει να παράγει πια διάφορους ενδιαφέροντες ήχους και τσιρίγματα. Θα περνάει αρκετή ώρα παρατηρώντας το σώμα του με ενθουσιασμό, όπως τα χέρια ή τα πόδια του, όσο ανακαλύπτει ότι μπορεί το ίδιο να τα διατάξει να κινούνται! Το περιβάλλον του τού προκαλεί τώρα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα ό,τι κινείται, βγάζει ήχους ή έχει έντονα χρώματα. Δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον και για άλλους ανθρώπους, που τους παρατηρεί στα πρόσωπά τους. Αρχίζει να ζητά περισσότερη δράση!

3-4 μηνών
Το βιολογικό ρολόι του μωρού σιγά σιγά ρυθμίζεται και κοιμάται περισσότερο και συνεχόμενα τη νύχτα, ενώ είναι πιο ζωηρό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τώρα πια προσπαθεί συνειδητά να πιάσει τα παιχνιδάκια του, μπορεί να καθίσει με πιο όρθια την πλάτη του και όταν είναι μπρούμυτα σηκώνεται στους αγκώνες ή ακόμη και στα χεράκια του. Το ότι μπορεί να είναι καθιστό, αντί ξαπλωμένο, το κάνει να παρατηρεί τα πάντα γύρω του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το μωράκι γελάει, εκφράζεται, αντιδρά και κάποια στιγμή θα γελάσετε όταν το δείτε να αρχίζει να κάνει τα πειράματα με το στόμα του, κάνοντας μπουρμπουλήθρες με το σάλιο του!

4-5 μηνών
Το μωρό αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο με τη βοήθεια των χεριών του. Πιάνει τα παιχνιδάκια του ή όποιο άλλο αντικείμενο βρίσκεται γύρω του για να το περιεργαστεί. Συχνά το φέρνει στο στόμα του, επειδή το στόμα είναι το όργανο που είναι πιο ευαίσθητο και θα το βοηθήσει να καταλάβει τι είναι αυτό που κρατάει. Τα συναισθήματά του εκφράζονται έντονα, είτε χαρά, είτε θυμός, είτε αδιαφορία. Το μωράκι πια ξέρει καλά ότι εάν σας χαμογελάσει, θα προκαλέσει και τη δική σας θετική αντίδραση. Επίσης, αρχίζει να αναγνωρίζει το όνομά του.

5-6 μηνών
Το μωρό κάθεται πια σταθερά όταν έχει στήριξη στην πλάτη και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε τώρα που θα κάτσει για πρώτη φορά στο καρεκλάκι φαγητού για τη νέα γνωριμία με το... κουτάλι. Μπαίνει στη ζωή του η στερεά τροφή με τις κρεμούλες. Πιάνει αντικείμενα και τα χτυπάει στο τραπέζι για να διαπιστώσει τι θόρυβο κάνουν. Πειραματίζεται με τις μονοσύλλαβες λέξεις και είναι πολύ φλύαρο. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό ίσως αρχίσει να βιώνει το «άγχος του αποχωρισμού» και νιώθει φόβο και λύπη όταν φεύγετε από κοντά του, ακόμη κι αν πηγαίνετε για μερικά δευτερόλεπτα στο διπλανό δωμάτιο, γιατί δεν μπορεί ακόμα να αντιληφθεί ότι σε λίγο θα επιστρέψετε. Αυτό που θέλει είναι να είστε δίπλα του και να σας δείχνει κι εκείνο την αγάπη του.

 

Σημείωση: Τα παραπάνω ορόσημα ανάπτυξης είναι ενδεικτικά και ίσως παρατηρήσετε αποκλίσεις στους χρόνους του δικού σας μωρού. Έχετε υπόψη σας ότι το κάθε  μωρό είναι διαφορετικό και επίσης, ότι τα πρόωρα μωρά καθυστερούν λίγο στην ανάπτυξη. Ρωτήστε τους παππούδες για τον δικό σας ρυθμό ανάπτυξης, καθώς η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Ο παιδίατρός σας θα σας καθησυχάσει για την ομαλή ανάπτυξη του μωρού σας.