Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Δημιουργική κίνηση για παιδιά

Δημιουργική κίνηση για παιδιά

Μια ενδιαφέρουσα εξωσχολική δραστηριότητα για παιδιά είναι η "Δημιουργική Κίνηση". Τα παιδιά χρησιμοποιούν το σώμα ως μέσο έκφρασης και με τη φαντασία και τον αυτοσχεδιασμό αναπτύσσουν σωματικές, συναισθηματικές και αντιληπτικές ικανότητες.

Η "Δημιουργική Κίνηση" απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια, από 3 χρονών και πάνω και χρησιμοποιεί το σώμα ως μέσo έκφρασης. Έτσι λειτουργεί πολύ καλά με όλα τα παιδιά, ακόμα και τα πολύ μικρά που ακόμα δεν έχουν μεγάλη ικανότητα στον λόγο, αφού όλα τα παιδιά χαίρονται με το σώμα τους και μπορούν να εκφραστούν μέσα από αυτό. Ο/Η νηπιαγωγός/δάσκαλος δίνει το πλαίσιο και τα κατάλληλα ερεθίσματα για την σωστή εργασία με το σώμα και τον ειλικρινή αυτοσχεδιασμό.

Σαν μάθημα είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό, προσαρμοσμένο και ταιριαστό στις ανάγκες έκφρασης των παιδιών, στις σωματικές, συναισθηματικές και αντιληπτικές τους ικανότητες, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Ασχολείται με θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους, εναρμονίζοντας το φαντασιακό στοιχείο με την σωματική έκφραση. Σαν βιωματική εμπειρία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην κατανόηση και αφομοίωση γνώσης, στην ανάπτυξη θεμάτων, στην επίλυση προβλημάτων συμπεριφοράς, στη γενικότερη συνειδητοποίηση.

Το παιδί που ασχολείται δημιουργικά με την κίνηση μαθαίνει πως κάθε δημιουργία, μικρή ή μεγάλη, είναι μοναδική. Προτείνει ιδέες, ενώ συγχρόνως σέβεται τις ιδέες των άλλων. Βρίσκει τους δικούς του κινητικούς κώδικες επικοινωνίας και αφουγκράζεται τους κώδικες των άλλων. Μαθαίνει να βλέπει τον εαυτό του και τους συμμαθητές του σαν μέλη μιας ομάδας και έτσι χτίζει τη συνεργασία.

Ο χορός, ως άσκηση και καλλιτεχνική δραστηριότητα, απαιτεί συγκέντρωση και πειθαρχία, στοιχεία που βοηθούν την ανάπτυξη του παιδιού και την γενικότερη καλή λειτουργία της ομάδας.Τα παιδιά αποκτούν κινητικές δεξιότητες, αναπτύσσουν την αντίληψη του χώρου, του χρόνου, της κιναίσθησης, ενεργοποιούν την φαντασία τους.

Ο χορός ως γλώσσα παγκόσμια και ως μη-λεκτική επικοινωνία, επιτρέπει βαθιά νοητική και συναισθηματική επικοινωνία με τον συνάνθρωπο μας αλλά και με τον εαυτό μας. Η ευαισθησία, τα όνειρα, οι σκέψεις, οι εμπειρίες του παιδιού γίνονται καλλιτεχνική δημιουργία.

Η δημιουργία που πηγάζει από την ψυχή ενός παιδιού είναι:
- Απελευθέρωση - Απαραίτητο υλικό για την ολοκληρωμένη και σωστή διαμόρφωση της προσωπικότητας του
- Ύψιστη μορφή τέχνης.
 


Συνεργάστηκε η κ. Μάτα Μάρρα, χορεύτρια-χορογράφος, δασκάλα δημιουργικής κίνησης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 1 Σεπτεμβρίου 2011