Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Η ανάπτυξη του μωρού 6 – 12 μηνών

Η ανάπτυξη του μωρού 6 – 12 μηνών

Κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του μωρού, οι αναπτυξιακές αλλαγές εξακολουθούν να είναι εμφανείς. Στο τέλος των 12 μηνών τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να περπατήσουν και έχουν πει την πρώτη τους λεξούλα.

 

6-7 μηνών
Το μωρό μπορεί να κάθεται χωρίς ιδιαίτερο στήριγμα και αρχίζει να γίνεται πιο ανεξάρτητο. Αρχίζει να απλώνει περισσότερο τα χέρια του για να ανακαλύψει τα παιχνίδια του και τα αντικείμενα, ενώ το διασκεδάζει η επικοινωνία με τους άλλους.

7-8 μηνών
Το μωράκι κάθεται τώρα σταθερά και τεντώνεται ή σκύβει για να φτάσει κάτι με το χέρι του, ενώ δείχνει την προτίμησή του στα αγαπημένα του παιχνίδια. Καταλαβαίνει το «Ναι», «Όχι» και το «Μη!» και ίσως προφέρει τις πρώτες του δισύλλαβες λεξούλες με επαναλαμβανόμενες συλλαβές, όπως «μαμά» ή «μπαμπά». Μπορεί να μάθει να γυρίζει τις χοντρές σελίδες ενός παιδικού βιβλίου και τα χεράκια του μπορούν να πιάνουν μικρά αντικείμενα.

8-9 μηνών
Πρώτες προσπάθειες για μπουσούλημα! Θέλει να κινηθεί ανεξάρτητο για να ανακαλύψει περισσότερα από το γύρω περιβάλλον. Είναι πλέον ένα μικρό κοινωνικό ανθρωπάκι, ενώ αρχίζει να κατανοεί την «αρχή της μονιμότητας», ότι δηλαδή όταν το αρκουδάκι του κρυφτεί κάτω από την κουβέρτα, δεν σημαίνει πως το αρκουδάκι δεν υπάρχει.

9-10 μηνών
Το μικρό πιτσιρίκι σας ενδεχομένως μπουσουλάει, χαιρετάει και κατανοεί το νόημα των λέξεων που λέει. Συμμετέχει στη φροντίδα του, π.χ. απλώνει τα χέρια για να του τα πλύνετε.

10-11 μηνών
Το μπουσούλημα άνοιξε νέους ορίζοντες ανεξαρτησίας για το μικρούλι σας. Εάν κρατιέται από τα έπιπλα, μπορεί να σηκωθεί όρθιο και να κάνει λίγα βήματα όσο στηρίζεται. Τα χέρια του είναι επιδέξια και του αρέσει η παρέα των άλλων μωρών.

11-12 μηνών
Στο τέλος του πρώτου χρόνου τα περισσότερα μωρά είναι πια έτοιμα να περπατήσουν, έστω και με αδέξια βηματάκια. Το μωρό σας είναι πια ένα μικρό παιδάκι, που μπορεί να κινείται ανεξάρτητα και να επικοινωνεί, κάνοντας τους ανθρώπους γύρω του να καταλαβαίνουν τι ακριβώς θέλει. Μπορεί ακόμη να κρατήσει μια ξυλομπογιά και να μουτζουρώσει ένα χαρτί.

 

Σημείωση: Τα παραπάνω ορόσημα ανάπτυξης είναι ενδεικτικά και ίσως παρατηρήσετε αποκλίσεις στους χρόνους του δικού σας μωρού. Έχετε υπόψη σας ότι το κάθε  μωρό είναι διαφορετικό και επίσης, ότι τα πρόωρα μωρά καθυστερούν λίγο στην ανάπτυξη. Ρωτήστε τους παππούδες για τον δικό σας ρυθμό ανάπτυξης, καθώς η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Ο παιδίατρός σας θα σας καθησυχάσει για την ομαλή ανάπτυξη του μωρού σας.