Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Δύσκολο παιδί στο φαγητό του; Φάτε όλοι μαζί!

Δύσκολο παιδί στο φαγητό του; Φάτε όλοι μαζί!

Πολλά παιδιά είναι «δύσκολα» στο φαγητό τους και κυρίως αντιδρούν όταν τους προτείνεται να δοκιμάσουν μια νέα τροφή. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όταν η οικογένεια τρώει όλη μαζί, τα παιδιά γίνονται πιο θετικά και λιγότερο δύσκολα στο φαγητό.

Τα οικογενειακά γεύματα, όμως, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο τραπέζι, ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι πιο δεκτικά να δοκιμάζουν νέες τροφές.

Σε πρόσφατη μελέτη, παρατηρήθηκε ότι τα μικρά παιδιά ήταν πιο δεκτικά να δοκιμάσουν νέα φαγητά, όταν υπήρχε καλή επικοινωνία με τη μητέρα στο τραπέζι και το αντίθετο όταν υπήρχε πίεση και άλλες παρόμοιες στρατηγικές.

Άλλωστε, από πολυάριθμες παλαιότερες μελέτες έχει αποδειχτεί πως όταν όλη η οικογένεια τρώει μαζί στο τραπέζι, υπάρχουν πολλά οφέλη, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των μελών της. Ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί και ενθαρρύνεται η επικοινωνία.

Επίσης, αποδείχτηκε ότι με αυτό τον τρόπο υιοθετούνται σωστές διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ή η επαρκής κατανάλωση πρωινού γεύματος και ταυτόχρονα έχουν μειωμένες πιθανότητες για παχυσαρκία και διαβήτη. Έφηβοι που τρώνε με την οικογένειά τους τακτικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές, όπως νευρική ανορεξία, ενώ αυτό τους βοηθά να αφήνουν ανοιχτή την επικοινωνία με την οικογένεια για όσα τους απασχολούν.

Κάτι ακόμη που συστήνουν οι ερευνητές, είναι να παραμένει κλειστή η τηλεόραση κατά τη διάρκεια του οικογενειακού γεύματος, καθώς παρεμβαίνει στην επικοινωνία της οικογένειας και προβάλει μη υγιεινές διατροφικές επιλογές μέσω της διαφήμισης.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 7 Σεπτεμβρίου 2011