Πότε το άρρωστο παιδί πρέπει να μείνει στο σπίτι;
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους το παιδί σας θα αρρωστήσει κάποιες φορές και αυτό δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Πότε θα πρέπει να μην το στείλετε στο σχολείο, αλλά να το κρατήσετε στο σπίτι;
Όσο πιο μικρό είναι το παιδάκι, τόσο πιο δύσκολο είναι να μπορέσετε να συνεννοηθείτε μαζί του και να σας περιγράψει επαρκώς πώς νιώθει και πού πονάει. Όσο το παιδί μεγαλώνει, αυτό θα κάνει πιο εύκολη την εκτίμηση του γονιού για το πόσο άρρωστο είναι το παιδί και εάν θα πρέπει να πάει στο σχολείο.
Οι παιδίατροι εφιστούν την προσοχή σε ορισμένα συμπτώματα, που εάν τα εμφανίζει το παιδί σας, καλό είναι να το κρατήσετε στο σπίτι και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Πυρετός
Σε κάθε περίπτωση, ένα παιδί με πυρετό θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι, καθώς και το ίδιο δεν θα μπορεί να είναι δραστήριο, αλλά και γιατί είναι σημάδι ότι μπορεί να είναι μεταδοτικό. Ακόμη κι αν ο πυρετός του είναι χαμηλός το πρωί, δεν θα πρέπει να παρασυρθείτε και να το στείλετε, αφού τις περισσότερες φορές ο πυρετός αργότερα ανεβαίνει, ενώ τα επίπεδα δραστηριότητάς του θα πέφτουν.
Εμετός και διάρροια
Καταλαβαίνει κανείς ότι και πρακτικά ένα παιδί με εμετό ή διάρροια δεν μπορεί να πάει στο σχολείο. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί συχνά τουαλέτα, θα νιώθει άσχημα, ενώ η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και το παιδί ακολουθεί ειδική διατροφική αγωγή. Επιτρέψτε να περάσουν 24 ώρες χωρίς συμπτώματα πριν το παιδί πάει ξανά στο σχολείο και φροντίστε να έχει δυναμώσει αρκετά, αφού η στερητική δίαιτα ίσως το έχει εξαντλήσει.
Εξάνθημα
Τις περισσότερες φορές τα εξανθήματα είναι συμπτώματα μεταδοτικών ασθενειών, όπως ανεμοβλογιά ή στρεπτόκοκκος. Συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρο, ιδιαίτερα εάν συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός.
Ερεθισμένα μάτια με τσίμπλες
Όταν το παιδί ξυπνήσει με υπερβολικά πολλές τσίμπλες και το μάτι είναι πρησμένο και έχει φαγούρα, είναι πιθανό να έχει επιπεφυκίτιδα. Εάν δεν πρόκειται για αλλεργία, τότε οφείλεται σε ιό ή μικρόβιο και είναι μεταδοτική. Συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο ή τον οφθαλμίατρο και μην στείλετε το παιδί στο σχολείο πριν καθοριστεί η αγωγή του. Η μετάδοσή της είναι πολύ εύκολη μέσα από κοινή χρήση πετσέτας κτλ.
Έντονος πόνος στο αυτί
Ο έντονος και επίμονος πόνος στο αυτί του παιδιού μπορεί να είναι σημάδι ωτίτιδας και καλό είναι να εξεταστεί από τον παιδίατρο.
Βήχας ή πονόλαιμος
Ο έντονος και επίμονος βήχας μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικός για το παιδί, ενώ βοηθά στην εξάπλωση του ιού. Ο τρόπος με τον οποίο βήχει μπορεί να φανερώνει διαφορετικές λοιμώξεις, όπως βρογχίτιδα, πνευμονία ή γρίπη. Σε περίπτωση έντονου πόνου στο λαιμό, ο γιατρός θα πρέπει να διαγνώσει εάν πρόκειται για στρεπτόκοκκο, που είναι μεταδοτικός. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρο.
Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να εκτιμήσετε με βάση το ένστικτό σας και το πόσο καλά γνωρίζετε το παιδί σας, εάν μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του σχολείου χωρίς προβλήματα. Εάν έχει απλώς λίγες μυξούλες που δεν δείχνουν να το ενοχλούν, δεν υπάρχει λόγος να μείνει στο σπίτι, ενώ εάν όλο το βράδι δυσκολεύτηκε να κοιμηθεί από τη μπουκωμένη μύτη του και βλέπετε ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει και δυσανασχετεί, ίσως δεν υπάρχει λόγος να το ταλαιπωρήσετε.
Εάν δεν είστε πολύ σίγουροι, αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια, μπορείτε να το πάτε σχολείο και να ενημερώσετε σχετικά τη δασκάλα, ώστε να σας ειδοποιήσουν εάν το παιδί χειροτερέψει. Από την άλλη, εάν η κατάστασή του δεν επιτρέπει να το πάτε σχολείο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τα μαθήματα (εάν είναι στο δημοτικό), αφού το πιο σημαντικό είναι να είναι το παιδί σας υγιές και να μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στις κανονικές του δραστηριότητες.
Μην στέλνετε στο σχολείο ένα άρρωστο παιδί. Εκτός του ότι το ίδιο ταλαιπωρείται, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά παιδάκια ακόμη. Είναι προτιμότερο να χάσει το παιχνίδι ή τα μαθήματά του για 1-2 μέρες, ώστε να αναρρώσει και να επιστρέψει στο σχολείο σε καλύτερη κατάσταση. Αντίθετα, εάν ταλαιπωρηθεί, ο κύκλος των συμπτωμάτων μπορεί να κρατήσει περισσότερο, ενώ αυξάνετε τις πιθανότητες επιπλοκών.
Επίσης, μη βιαστείτε να στείλετε στο σχολείο ένα παιδί που είχε αρρωστήσει, αφήστε να περάσουν 24 ώρες χωρίς σοβαρά συμπτώματα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής.
Προσοχή: Όσα διαβάζετε σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα. Μην ξεχνάτε ότι ο παιδίατρος του παιδιού είναι ο μόνος κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει διάγνωση και να συστήσει θεραπεία για το παιδί σας.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 25 Σεπτεμβρίου 2011
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...