Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Οι φίλοι του παιδιού σας

Οι φίλοι του παιδιού σας

Όταν το πιτσιρίκι σας αρχίσει να πηγαίνει σχολείο, δημιουργεί πλέον τον δικό του κοινωνικό περίγυρο αναπτύσσοντας φιλικές σχέσεις με τους συνομιλήκους του. Το παιδί περνάει πλέον αρκετό χρόνο μαζί τους και οι φίλοι έχουν πια σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Οι φίλοι του είναι σύντροφοί του στο παιχνίδι, στην κουβέντα και στα γέλια, αναπτύσσοντας έτσι τις κοινωνικές του δεξιότητες και την επικοινωνία. Μέσα από την ομάδα των φίλων του αποκτά αυτοπεποίθηση και βρίσκει τον δικό του «χώρο» και αυτοπροσδιορίζεται. Η γνώμη των φίλων έχει πια ιδιαίτερη σημασία, όπως και η αποδοχή τους.

Κάποιοι θα γίνουν οι «καλύτεροι» φίλοι του και μαζί τους θα βιώσει αισθήματα φιλίας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που βίωνε στο προστατευτικό περιβάλλον της οικογένειας. Με τους φίλους του θα νιώσει τόσο ασφάλεια, όσο και ανεξαρτησία, ενώ θα έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά διαφορετικούς χαρακτήρες και διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Στη φάση αυτή, το παιδί αρχίζει σταδιακά να προτιμάει να περνάει αρκετό χρόνο με τους φίλους του, παρά με την οικογένειά του. Ωστόσο, πάντοτε γνωρίζει ότι η οικογένεια είναι η βάση και η αφετηρία του.

Ως γονείς, μπορείτε να έχετε ενεργό ρόλο στη νέα κοινωνική ζωή του παιδιού σας. Δείξτε ενδιαφέρον να το ακούσετε να σας μιλάει για τους φίλους του, να τους γνωρίσετε οι ίδιοι και να επιδιώξετε να γνωρίσετε και τους γονείς τους. Καλέστε τους στο σπίτι ή δώστε ένα ραντεβού σε έναν παιδότοπο.

Μπορεί να θέλετε να γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν ή τι λένε τα παιδιά σας με τους φίλους τους ή ακόμη και να ανησυχείτε. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν κι εκείνα προσωπική ζωή και φροντίστε να είστε πολύ διακριτικοί όσο μαθαίνετε τι συμβαίνει. Ξεκαθαρίστε τους κανόνες που ισχύουν για το παιδί σας, αλλά δείξτε του και εμπιστοσύνη.

Προσπαθήστε να μην είστε αρνητικοί με τους φίλους που αγαπάει και λάβετε υπόψη ότι η πολυπολιτισμικότητα είναι μέρος της σύγχρονης ζωής και προσπαθήστε να ξεπεράσετε τυχόν προκαταλήψεις. Γνωρίστε τους φίλους του και τους γονείς τους για να έχετε μια σφαιρική άποψη, πριν εκφέρετε αρνητική γνώμη.

Μην ξεχνάτε ότι, όπως σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, το παιδί θα έχει με τους φίλους του καλές, αλλά και κακές στιγμές, θα περάσει όμορφα, θα χαρεί, θα μοιραστεί, αλλά και θα μαλώσει, θα δυσαρεστηθεί και θα θυμώσει, όλα είναι στο πλαίσιο μιας φυσιολογικής σχέσης μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων. Δώστε του το χρόνο του, παραμείνετε διακριτικοί και συζητήστε μαζί του, εάν θέλει να μοιραστεί τα συναισθήματά του μαζί σας.

Το πιο σπουδαίο είναι να επενδύσετε στην καλή επικοινωνία με το παιδί σας, καθώς αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό, όσο το παιδί σταδιακά «απομακρύνεται» από την ασφαλή φωλιά της οικογένειας και κινείται περισσότερο σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

Όταν προκύψει στη συζήτηση, θυμίστε στο παιδί σας την αξία μιας καλής φιλίας, με αγάπη, εμπιστοσύνη και μοίρασμα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 3 Νοεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...