Νιώθετε κουρασμένη; Δείτε 4 πιθανές αιτίες
Νιώθετε συνεχώς κούραση και ατονία; Ακόμη κι όταν ξυπνάτε το πρωί νιώθετε χωρίς δυνάμεις και ενέργεια; Δείτε τις πιθανές αιτίες.
Έλλειψη σιδήρου
Η αναιμία ή έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις γυναίκες, καθώς χάνουν ποσότητα αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Εάν η διατροφή σας δεν αναπληρώνει τον σίδηρο που χάνετε, πολύ πιθανό να έχετε έλλειψη σιδήρου.
Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί προβλήματα στην οξυγόνωση ολόκληρου του οργανισμού μέσω των αιμοφόρων αγγείων και αν δεν γίνεται σωστά, καταλήγετε να νιώθετε εξαντλημένη.
Με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορείτε να διαπιστώσετε τα επίπεδα σιδήρου και εφόσον απαιτείται, να σας χορηγηθεί συμπλήρωμα σιδήρου.
Λίγος ύπνος ή κακή ποιότητα ύπνου
Την ώρα που κοιμόμαστε, ο οργανισμός σας αποκαθιστά τις μικροφθορές που υπέστη όλη την ημέρα.
Κακός ύπνος, που έχει ως συνέπεια ότι δεν γίνεται η απαραίτητη αποκατάσταση, μπορεί να σημαίνει ότι κοιμάστε λίγες ώρες ή ότι ακόμη κι αν κοιμάστε αρκετά, έχετε κακή ποιότητα ύπνου, δηλαδή ξυπνάτε συχνά ή κοιμάστε πολύ «ελαφριά».
Μπορείτε να ρωτήσετε τον σύντροφό σας πώς είστε όταν κοιμάστε, δηλαδή εάν έχετε ανήσυχο ύπνο ή ακόμη κι αν παρατηρεί κάτι ασυνήθιστο στην αναπνοή σας, όπως π.χ. αν ροχαλίζετε ή εάν για κάποιο διάστημα η αναπνοή σας σταματάει, που μπορεί να υποδηλώνει υπνική άπνοια.
Φροντίστε να κοιμάστε 8 ώρες συνεχόμενες και βελτιώστε τις συνθήκες του ύπνου σας για να το επιτύχετε. Ένα χλιαρό μπάνιο και ένα ρόφημα με γάλα ή χαμομήλι βοηθούν αρκετά.
Εάν το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει να κοιμάστε πολλές ώρες το βράδι, εξασφαλίστε τουλάχιστον 30 λεπτά χαλάρωσης ή ύπνου το μεσημέρι, που θα είναι μια τονωτική ένεση στην ενέργειά σας για την υπόλοιπη μέρα.
Προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα
Ο θυρεοειδής αδένας σας έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Είναι υπεύθυνος για να παράγει ορμόνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματός σας και πολλές άλλες βασικές λειτουργίες.
Είναι πλέον πολύ συνηθισμένο στις γυναίκες ο θυρεοειδής αδένας να μην λειτουργεί σωστά, δηλαδή είτε να υπερλειτουργεί, οπότε έχουμε υπερθυρεοειδισμό, είτε να υπολειτουργεί, οπότε έχουμε υποθυρεοειδισμό.
Επειδή η μη σωστή λειτουργία του οδηγεί σε διάφορα προβλήματα στον οργανισμό, από αύξηση βάρους, ατονία, μέχρι κατάθλιψη, καλό είναι να ελέγξετε την κατάσταση του θυρεοειδή σας με μια αιματολογική ορμονολογική εξέταση.
Κατάθλιψη
Πολλές γυναίκες αισθάνονται εξαντλημένες, χωρίς το πρόγραμμά τους να δικαιολογεί τόση κούραση. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές γυναίκες που αισθάνονται υπερβολική κόπωση και είναι κατά τα άλλα υγιείς, πάσχουν από κατάθλιψη.
Ιδιαίτερα εάν η κατάθλιψη συνοδεύεται από άγχος και έχει ως αποτέλεσμα ανήσυχο ύπνο και υπερδιέγερση, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο.
Επειδή οι γιατροί έχουν πλέον κατανοήσει ότι η κατάθλιψη και η κόπωση αλληλοτροφοδοτούν το ένα το άλλο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διερευνήσετε εάν και η δική σας κόπωση μπορεί να οφείλεται σε κάτι τέτοιο.
Μπορείτε να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο και να αναφέρετε πόσο καιρό αισθάνεστε τόσο κουρασμένη, πώς αισθάνεστε, εάν κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν ή εάν νιώθετε πιεσμένη. Η θεραπεία, είτε φαρμακευτική, είτε ψυχοθεραπευτική, είτε συνδυασμός τους, σίγουρα θα σας ωφελήσει σε πολλά επίπεδα.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Νοεμβρίου 2011
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...