Αρχική σελίδα ΣΧΟΛΕΙΟ Αρρώστιες και ιώσεις στο σχολείο

Αρρώστιες και ιώσεις στο σχολείο

Το σχολείο είναι ένας χώρος όπου κυριαρχεί το παιχνίδι ή τα μαθήματα, ανάλογα με τη βαθμίδα, αλλά είναι και ένας αγαπημένος χώρος για τους ιούς και τα μικρόβια! Συχνά, λοιπόν, το παιδί σας εκτός από την τσάντα του σχολείου, θα φέρει στο σπίτι και ιώσεις και αρρώστιες. Γιατί, όμως, τα παιδιά αρρωσταίνουν τόσο συχνά στο σχολείο και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

 

Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν τόσο συχνά στο σχολείο;

Η σχολική περίοδος που ξεκινάει τον Σεπτέμβρη, περιλαμβάνει τους κρίσιμους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όπου τότε γίνεται ο πολλαπλασιασμός πολλών μικροβίων. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η περίοδος της εποχικής γρίπης αφορά τους μήνες Οκτώβριο  μέχρι Μάρτιο. Ωστόσο, οι περισσότερες αρρώστιες που θα περάσουν τα παιδιά στην περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα θα αφορούν ιώσεις και σπανιότερα λοιμώξεις. Οι ιώσεις κάνουν τον κύκλο τους και  υποχωρούν μόνες τους σε 3-4 μέρες, ενώ η αγωγή περιλαμβάνει κυρίως ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

Γιατί τα παιδιά «κολλάνε» πιο εύκολα αρρώστιες;

Τα παιδιά είναι φορείς μικροβίων και ιών, όπως όλοι οι οργανισμοί. Στο σχολείο συναναστρέφονται πολλά παιδιά μαζί στους ίδιους χώρους για πολλές ώρες την ημέρα. Αναπνέουν τον ίδιο αέρα, ακουμπούν το ένα στο άλλο, βήχουν ή φτερνίζονται το ένα κοντά στο άλλο και μοιράζονται παιχνίδια, φαγητό και νερό.

Η επαφή των παιδιών είναι πιο κοντινή από ό,τι στους ενήλικες και τα παιδιά παίζοντας έρχονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς να ανησυχούν μήπως «κολλήσουν» όπως οι ενήλικες. Τα πιο μικρά παιδιά μπορεί να βήχουν ή φτερνίζονται κοντά στα άλλα ή  μοιράζονται τα παιχνίδια, που έχουν πιάσει ή έχουν βάλει στο στόμα τους και έτσι φέρουν μικροβιακό φορτίο από το σάλιο τους. Επίσης, το παιχνίδι των παιδιών συνεπάγεται και στενή σωματική επαφή, κάτι που διευκολύνει τη μετάδοση ιών. Σχεδόν το ίδιο συμβαίνει και με τις ψείρες.

Επίσης, συχνά τα παιδιά δεν δίνουν σημασία στα μέσα πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών ή δεν έχουν συνηθίσει να διαφυλάσσουν τα προσωπικά τους είδη, όπως π.χ. το ποτηράκι τους και πολύ εύκολα θα το μοιραστούν με τον φίλο τους. Επίσης, τα μικρότερα παιδάκια βήχουν ή φτερνίζονται κοντά στα άλλα, χωρίς να έχουν μάθει να βάζουν το χέρι τους μπροστά στο στόμα.

Ένας άλλος λόγος που τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά, είναι γιατί πολλές φορές το παιδί μπορεί να έχει ήδη προσβληθεί από τον ιό, χωρίς να έχει εμφανίσει εμφανή συμπτώματα κι έτσι, οι γονείς το στέλνουν κανονικά στο σχολείο, όπου συνεχίζεται η μετάδοση του ιού. Επίσης, δυστυχώς πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους εν γνώσει τους άρρωστα στο σχολείο, επειδή π.χ. δεν έχουν κάπου να τα αφήσουν ή επειδή δεν θέλουν να χάσει το σχολείο.

 

Τι μπορείτε να κάνετε

Δεν είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε για να προφυλάξετε το παιδί σας από τις ιώσεις και είναι πιθανό ένα παιδάκι να περάσει έως και 5-6 ιώσεις όσο παρακολουθεί το σχολείο. Μάθετε στο παιδί να πλένει συχνά τα χέρια του, να βάζει μπροστά του το χέρι του όταν βήχει και να μη μοιράζεται τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως οδοντόβουρτσα, ποτήρι κτλ.

Ρωτήστε για τα μέτρα που λαμβάνονται στο σχολείο, π.χ. εάν υπάρχει επαρκής αερισμός των αιθουσών ή αν τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους πριν το φαγητό κτλ. ή εάν επιτρέπεται στα άρρωστα παιδιά να παραμένουν στο σχολείο. Αποφεύγετε να στέλνετε το παιδί στο σχολείο όταν έχει συμπτώματα και κυρίως όταν έχει πυρετό. 

Φροντίστε τη διατροφή του παιδιού, ώστε να λαμβάνει βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα και εξασφαλίστε του επαρκή ύπνο. Αυτονόητο είναι ότι θα φροντίσετε την ανοσοποίηση του παιδιού με τα απαραίτητα εμβόλια. Ένα άλλο μέσο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού είναι η σωματική άσκηση.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Νοεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...