Αρχική σελίδα Χριστουγεννιάτικα Δώρα & Βιβλία Η προσφορά στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Η προσφορά στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Η γιορτή των Χριστουγέννων κάθε χρόνο ευαισθητοποιεί πολλούς ανθρώπους για να προσφέρουν σε άλλους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη αγαθά, όπως τροφή ή ρουχισμό, αλλά και χρόνο, παρέα ή στήριξη. Αυτό μπορούν να το ζήσουν και τα μικρά παιδιά, μαθαίνοντας να προσφέρουν στους άλλους.

Ένα έθιμο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η προσφορά των δώρων στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Επίσης, η γιορτή των Χριστουγέννων κάθε χρόνο ευαισθητοποιεί πολλούς ανθρώπους για να προσφέρουν σε άλλους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη αγαθά, όπως τροφή ή ρουχισμό, αλλά και στήριξη. Αυτό μπορούν να το ζήσουν και τα μικρά παιδιά, μαθαίνοντας να προσφέρουν στους άλλους.

Βοηθήστε τα παιδιά να νιώσουν ότι νοιάζονται και ότι μπορούν να προσφέρουν στους άλλους. Μπορείτε να τους πείτε να κάνουν μια λίστα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα στα οποία θα θέλουν να προσφέρουν ένα δώρο. Πείτε στα παιδιά να σκεφτούν τι θα άρεσε στον καθένα στη λίστα και βοηθήστε τα, αν χρειαστεί, να ετοιμάσουν το δώρο τους ή δώστε τους μερικές ιδέες κι εσείς.

Τα μικρά παιδάκια μπορούν να προσφέρουν απλά δώρα, αλλά ιδιαίτερα ξεχωριστά και πολύτιμα, όπως μια ζωγραφιά ή μια χειροτεχνία. Μερικές φορές, τα παιδάκια μπορεί και να θελήσουν να χαρίσουν σε ένα φίλο τους ή στους θείους τους ένα μικρό δικό τους παιχνιδάκι.

Σε πιο μεγάλα παιδιά, που γνωρίζουν κάπως την έννοια της φτώχιας, μπορείτε να μιλήσετε και να τα ρωτήσετε εάν θέλουν να χαρίσουν κάποιο παιχνίδι τους που δεν χρειάζονται πια σε ένα πιο φτωχό παιδάκι.

Θυμίστε στα μεγαλύτερα παιδιά ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα χαρούν και θα ωφεληθούν από δικές τους προσφορές. Τονίστε ότι η προσφορά μπορεί να είναι υλική, αλλά μπορεί και όχι, αφού ακόμη και ο χρόνος μας και η παρέα μας μπορεί να είναι ένα πολύ όμορφο δώρο σε κάποιον, που θα ωφελήσει ταυτόχρονα κι εκείνον που προσφέρει. Δώρο μπορεί να είναι δύο ώρες παρέα στην ηλικιωμένη γιαγιά που βλέπουμε δύο φορές το χρόνο, λίγες ώρες για να βοηθήσουμε το μικρό μας αδερφό να φτιάξει το ποδήλατό του ή να ρυθμίσει τον υπολογιστή του ή να πούμε στη μαμά ότι θα πλύνουμε εμείς τα πιάτα. Συχνά τα μικρά πράγματα είναι τα πιο σημαντικά, ενώ ιδιαίτερα στην εποχή μας που οι ρυθμοί τρέχουν και ο χρόνος μας θεωρείται πολύτιμος, το να τον προσφέρουμε σε κάποιον είναι ιδιαίτερα βοηθητικό.

Κάντε κι εσείς το ίδιο προς τα παιδιά, αφιερώνοντας τώρα στις διακοπές και τις αργίες χρόνο που οι καθημερινές υποχρεώσεις σας στερούν από την οικογένειά σας. Αφιερώστε χρόνο απλώς και μόνο για να συνυπάρξετε μαζί στο σπίτι, με χαλαρούς ρυθμούς, να παίξετε με τα παιδιά και να έρθετε ακόμη πιο κοντά.