Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη για τα παιδιά, καθώς τα συμπτώματά της είναι εμετός ή διάρροια ή και τα δύο, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό. Ωστόσο, σχεδόν κάθε παιδί στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας θα περάσει μια ίωση γαστρεντερίτιδας, η οποία θα κάνει τον κύκλο της ίωσης για 2-3 ημέρες και θα υποχωρήσει χωρίς άλλα προβλήματα.

Η γαστρεντερίτιδα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο κοινές παιδικές ασθένειες, με τουλάχιστον 1 δις περιστατικά σε παιδιά κάθε χρόνο παγκοσμίως. Οποιοδήποτε παιδί μπορεί να «κολλήσει» γαστρεντερίτιδα, ενώ πιο σύνηθες είναι το φαινόμενο σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

 

Πού οφείλεται η γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα επηρεάζει τη γαστρεντερική οδό και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιούς. Επίσης, μπορεί να προκληθεί από βακτήρια ή παράσιτα. Οι συνηθέστεροι ιοί που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα είναι ο ροταϊός, ο αδενοϊός, ο κυττερομεγαλοϊός. Στην περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε βακτήριο, συνήθη βακτήρια είναι το καμπυλοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα, ο E. coli κ.α. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε τοξίνες, δηλητηρίαση, αλλεργίες ή αυτοάνοσα προβλήματα. Οι περισσότερες μορφές της γαστρεντερίτιδας είναι μεταδοτικές.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι κυρίως εμετός και/ή διάρροια. Μπορεί να υπάρχει πυρετός, πόνος στην κοιλιά και ναυτία. Τα συμπτώματα εμφανίζουν έξαρση τα πρώτα 2-3 24ωρα και σταδιακά υποχωρούν, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ίωση.

 

Πώς θεραπεύεται η γαστρεντερίτιδα;

Η θεραπεία της στα παιδιά συνήθως αφορά μόνο συντηρητική διατροφή και προσοχή ώστε να χορηγούνται υγρά, για να μην προκληθεί αφυδάτωση εξαιτίας των πολλών εκκρίσεων. Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί είναι φαγητά βρασμένα, όπως ρύζι ή κοτόπουλο, ενώ θα πρέπει να προστεθούν στο διαιτολόγιό του σταδιακά τροφές, όπως γάλα, λαχανικά και φρούτα, αφού έχει περάσει η έξαρση των συμπτωμάτων.

Τις περισσότερες φορές δεν χορηγούνται φάρμακα αντιεμετικά ή αντιδιαρροϊκά, ενώ δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Εάν, όμως, ο παιδίατρος υποπτευθεί ότι η γαστρεντερίτιδα δεν είναι ιογενής, θα ακολουθήσει διαφορετική θεραπεία και πιθανώς φαρμακευτική αγωγή.

 

Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα - υπάρχει πρόληψη;

Δεν είναι εύκολο να προστατευτούν τα παιδιά από την ιογενή γαστρεντερίτιδα, καθώς μεταδίδεται με το σάλιο, την επαφή κτλ. και αποτελεί μέρος των ιώσεων που επηρεάζουν τα παιδιά στο περιβάλλον του σχολείου ή του παιδικού σταθμού.

Η πρόληψη που μπορεί να γίνει είναι η ίδια που συνιστάται σε κάθε περίπτωση ιώσεως, όπως καλό πλύσιμο χεριών συχνά και ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα, αποκλειστική χρήση αντικειμένων όπως ποτήρι, κουτάλι, πιρούνι κτλ.

Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι ο θηλασμός και το γιαούρτι προστατεύουν την εντερική χλωρίδα, ενισχύοντας τον οργανισμό έναντι της γαστρεντερίτιδας.

 

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό

Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, περιγράφοντας τα συμπτώματα ή να κάνετε μια επίσκεψη στο ιατρείο του για τη διάγνωση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για να αποφεύγετε την αφυδάτωση εξαιτίας της απώλειας υγρών, ενώ επικοινωνήστε οπωσδήποτε μαζί του εάν οι εκκρίσεις έχουν και αίμα.

 

 

Προσοχή: Όσα διαβάζετε σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα. Μην ξεχνάτε ότι ο παιδίατρος του παιδιού είναι ο μόνος κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει διάγνωση και να συστήσει θεραπεία για το παιδί σας.

Διαβάστε επίσης...