Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Ναυτία στην εγκυμοσύνη

Ναυτία στην εγκυμοσύνη

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η αίσθηση ναυτίας, που μπορεί να συνοδεύεται και από εμετούς.

Κατά το πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, περίπου το 80% των εγκύων γυναικών υποφέρουν από ναυτία και ίσως και εμετό. Η κάθε γυναίκα το βιώνει διαφορετικά κι έτσι η διάρκεια και η ένταση της ναυτίας ποικίλει. Τις περισσότερες φορές το φαινόμενο αυτό υποχωρεί μόλις η έγκυος μπει στον τέταρτο μήνα κύησης, αν και έχουν σημειωθεί περιπτώσεις που διαρκεί περισσότερο.

Σε ορισμένες γυναίκες, οι εμετοί μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση βάρους.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως πού οφείλεται το φαινόμενο της ναυτίας της εγκυμοσύνης, αλλά θεωρούν ότι σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει μια έγκυος είναι πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μωρό της, εκτός φυσικά εάν το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο και προκαλεί αφυδάτωση και άλλα προβλήματα, τα οποία χρειάζονται αντιμετώπιση.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ναυτία της εγκυμοσύνης

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται κάποια θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή, αλλά θα βοηθήσουν κάποιες αλλαγές στις συνήθειες της εγκύου για την ανακούφιση της έντασης των συμπτωμάτων.

Για παράδειγμα, η έγκυος μπορεί να αποφεύγει τα φαγητά που παρατηρεί ότι της προκαλούν έντονη την αίσθηση ναυτίας και να τρώει ελαφριές τροφές. Βοηθάει, επίσης, να μην καταναλώνει μόνο υγρά σε ένα γεύμα, αλλά να τα συνοδεύει και με κάτι στερεό, όπως π.χ. μια φρυγανιά ή ένα μπισκότο.

Ορισμένες γυναίκες ίσως βοηθηθούν καταναλώνοντας μικρότερα γεύματα συχνότερα μέσα στην ημέρα, σε σχέση με μεγαλύτερα και λιγότερα. Καλό είναι, επίσης, να μην παραλείπονται γεύματα ή να μη μένει το στομάχι άδειο για πολλές ώρες.

Η κατανάλωση υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν αρκετοί εμετοί, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Τα υγρά μπορούν να καταναλώνονται με λίγες γουλιές κάθε φορά, ώστε να μην βαραίνουν το στομάχι.

Στην περίπτωση που η ναυτία και οι εμετοί είναι πολύ έντονοι, ενδέχεται ο γιατρός της εγκύου να χορηγήσει φάρμακα, κατάλληλα για την περίπτωση. Σημαντικό είναι να θυμάται η έγκυος ότι κανένα φάρμακο δεν είναι ακίνδυνο κατά την εγκυμοσύνη και πως θα πρέπει πριν τη λήψη οποιασδήποτε ουσίας να ενημερώνει τον γιατρό της.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην υγεία τους με τις ναυτίες είναι λιγότερες από 1% και τις περισσότερες φορές η ναυτία της εγκυμοσύνης υποχωρεί μόνη της χωρίς άλλα προβλήματα.

 

 

Σημείωση: Το περιεχόμενο του mamakid.gr έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη γνώμη του γιατρού σας. Το mamakid.gr δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια από την εφαρμογή των συμβουλών που αναφέρονται στον ιστότοπο.

 

 

Ημερ/νία δημοσσίευσης: 18 Ιανουαρίου 2012

 

 

Διαβάστε επίσης...