Αρχική σελίδα Νεογέννητο Ακμή των νεογνών

Ακμή των νεογνών

Μπορεί να έχετε ακούσει για την «τρυφερή» επιδερμίδα του βρέφους, αλλά πολλοί γονείς θα ξαφνιαστούν όταν το μωρό τους εμφανίσει κόκκινα σπυράκια στο πρόσωπο, κάτι που είναι αρκετά σύνηθες και ονομάζεται ακμή των νεογνών ή νεογνική ακμή.

Η ακμή των νεογνών εμφανίζεται περίπου στις πρώτες 3 έως 4 εβδομάδες, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και νωρίτερα. Δεν αποτελεί πρόβλημα και τις περισσότερες φορές υποχωρεί μόνη της σε λίγες εβδομάδες, το πολύ μέχρι τους 4-6 μήνες, χωρίς να χρειάζεται κάποιου είδους θεραπεία.

Η αιτία της ακμής των νεογνών είναι η επίδραση των ορμονών της μητέρας που περνούν στο παιδί μέσα από τον πλακούντα. Οι ορμόνες αυτές διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες της επιδερμίδας του μωρού και προκαλείται η νεογνική ακμή.

Το φαινόμενο ίσως γίνεται πιο έντονο όταν το παιδί ζεσταίνεται ή ερεθίζεται το δέρμα του, π.χ. με κάποιο σαπούνι, ενώ ίσως παρατηρήσετε ότι η επαφή με το δέρμα της μητέρας στον θηλασμό οδηγεί στη δημιουργία πιο έντονης κοκκινίλας στο δέρμα σε εκείνο το σημείο. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε να περάσει μόνο του, φροντίζοντας να παραμένει το δέρμα του παιδιού καθαρό και αποφεύγοντας λάδια, λοσιόν και σαπούνια που ξηραίνουν το δέρμα.

Εάν η βρεφική ακμή παραμένει και μετά τους 6 μήνες ή παρατηρείτε ότι είναι σε έξαρση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο για ένα ήπιο φαρμακευτικό σκεύασμα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Ιανουαρίου 2012

Διαβάστε επίσης...