Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Προβλήματα στην αλλαγή πάνας του μωρού

Προβλήματα στην αλλαγή πάνας του μωρού

Η αλλαγή πάνας για το μωράκι σας είναι μια καθημερινή διαδικασία, που σύντομα θα σας γίνει ρουτίνα. Συχνά, όμως, εμφανίζονται διάφορα προβλήματα που δυσκολεύουν το έργο σας, όπως π.χ. διαρροές. Δείτε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και τις λύσεις που σας προτείνουμε.

 

Πότε να αλλάξετε μέγεθος πάνας στο μωρό;

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πότε είναι η σωστή στιγμή για να αλλάξουν μέγεθος πάνας στο μωρό τους. Τα μεγέθη που υπάρχουν στο εμπόριο είναι σύμφωνα με τα κιλά του μωρού και φυσικά είναι απλώς ενδεικτικά, ενώ ένα εύρος κιλών ανήκει σε δύο διαδοχικές κατηγορίες.

Αυτά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για την αλλαγή του μεγέθους της πάνας είναι η σωστή εφαρμογή, κυρίως στα σημεία που καλύπτουν τα πόδια του μωρού. Κάτι άλλο που θα πρέπει να σας προβληματίσει είναι οι συχνές διαρροές (δείτε και παρακάτω), που μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε μέγεθος, είτε σε μεγαλύτερο, είτε σε μικρότερο. Ενώ, εάν τα κακάκια του μωρού βγαίνουν από την πάνα, σίγουρα είναι η στιγμή να αγοράσετε το μεγαλύτερο μέγεθος!

 

Διαρροή στις πάνες του μωρού

Μερικές φορές, ακόμη και οι «πιο απορροφητικές πάνες» οδηγούν σε διαρροές και συνεπώς βρεγμένα ρουχαλάκια, σεντονάκια κτλ. Πώς μπορείτε να το αποφύγετε;

Διαρροές μπορεί να συμβαίνουν στις πάνες για διάφορους λόγους, όπως:

  • Λάθος μέγεθος πάνας, δηλαδή υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή πάνα. Τα κιλά που αναγράφονται στις συσκευασίες είναι απλώς ένας οδηγός, δείτε τι ταιριάζει στο δικό σας μωράκι
  • Χαλαρό δέσιμο πάνας. Ακόμη κι αν η πάνα έχει το σωστό μέγεθος, εάν είναι στερεωμένη πολύ χαλαρά, θα υπάρχουν διαρροές.
  • Στα αγόρια, μερικές φορές υπάρχουν διαρροές, εάν το πέος του μωρού είναι προς τα επάνω. Όταν το αλλάζετε, βεβαιωθείτε ότι δείχνει προς τα κάτω.

Λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί απλώς να χρειαστεί να αλλάξετε μάρκα πάνας, γιατί μια άλλη μάρκα ταιριάζει καλύτερα ανατομικά στο μωράκι σας, ακόμη κι αν χρησιμοποιούσατε το σωστό μέγεθος.

Επίσης, αν το μωράκι σας είναι πρόωρο ή πολύ μικρό, π.χ. έως 2 εβδομάδων, ίσως βοηθήσει να αναζητήσετε το μικρότερο δυνατό μέγεθος πάνας, ειδικά για νεογέννητα.

Κάντε τις δοκιμές σας στα μεγέθη και τις μάρκες και θυμηθείτε πως αν το παιδί βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγέθη και δε βρίσκετε λύση, σε λίγες εβδομάδες το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

 

Το μωρό είναι ανήσυχο ή εμποδίζει στην αλλαγή πάνας

Ίσως παρατηρήσετε πως όσο μεγαλώνει το μωράκι σας, γίνεται πιο ενεργητικό, κινητικό και αντιδρά διαφορετικά από το ήσυχο βρέφος που ήταν πριν λίγο καιρό όταν εσείς προσπαθείτε να το αλλάξετε!

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξετε πάνα σε ένα μωρό που στριφογυρίζει διαρκώς, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε μερικά κόλπα. Αρχικά, μπορείτε να του μιλάτε κοιτάζοντάς το στο πρόσωπο, ώστε να αποσπάσετε την προσοχή του και ταυτόχρονα να κάνετε γρήγορα τη δουλειά σας! Δοκιμάστε να του τραγουδήσετε ένα αγαπημένο τραγούδι του ή κάντε του αστείες γκριμάτσες!

Εάν το μωρό αρχίζει να βάζει τα χέρια του στη γεννητική περιοχή και εμποδίζει το άλλαγμα της πάνας, ενώ ταυτόχρονα φοβάστε ότι βρωμίζει τα χεράκια του, καταρχήν μην ανησυχείτε. Είναι κάτι που κάνουν τα περισσότερα μωρά και απλώς δείχνουν ενδιαφέρον να ανακαλύψουν με τα χέρια τους το σώμα τους, ιδιαίτερα στο σημείο που είναι συνεχώς καλυμμένο από μια πλαστική πάνα!

Η συμβουλή των ειδικών είναι καταρχήν να μην μαλώσετε το παιδί για την περιέργειά του ή την αφή των γεννητικών οργάνων του, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν αισθήματα ενοχής και ντροπής για τα γεννητικά όργανα.

Μπορείτε να δείξετε απλώς αδιαφορία και ψυχραιμία. Εάν είναι λερωμένο το παιδί, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε, γιατί το μωρό δεν καταλαβαίνει την αιτία και όλη η εξερεύνηση του φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα! Στη χειρότερη περίπτωση, θα πλύνετε καλά τα χέρια του μετά το άλλαγμα, προσέχοντας φυσικά να μην τα βάλει στο στόμα εκείνη την ώρα. Βοηθάει πολύ να αποσπάσετε την προσοχή των χεριών του, δίνοντάς του ένα αγαπημένο παιχνιδάκι.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 19 Ιανουαρίου 2012