Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Η φυσική άσκηση μπορεί να είναι μέρος της ζωής της εγκύου, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε συνεργασία με τον γιατρό που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού κατά την εγκυμοσύνη, η άσκηση μπορεί να ωφελήσει πολύ την έγκυο, προσφέροντας δύναμη, χαλάρωση, ψυχαγωγία και καλή διάθεση.

 

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν εάν μια γυναίκα μπορεί να αθλείται στην εγκυμοσύνη και με ποιό τρόπο, είναι εάν γυμναζόταν και πριν την εγκυμοσύνη, δηλαδή η φυσική της κατάσταση και η σχέση της με την άσκηση μέχρι να αρχίσει η εγκυμοσύνη της και η εικόνα που έχει ο γυναικολόγος για την πορεία της εγκυμοσύνης και της συνολικής υγείας της.

Είναι ευνόητο ότι μια γυναίκα που γυμναζόταν αρκετές ώρες μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να συνεχίσει να γυμνάζεται, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της, αν και όσο προχωράει η εγκυμοσύνη θα χρειαστεί πιθανότατα να τροποποιήσει το πρόγραμμα άσκησής της.

Το σημαντικό είναι να είναι ενήμερος ο γιατρός και η έγκυος να «ακούει» το σώμα της και τις ανάγκες του και να προσαρμόζεται ανάλογα.

 

Ποιός τύπος φυσικής άσκησης είναι κατάλληλος για εγκύους;

Ασκήσεις που ενδυναμώνουν τον κορμό, δηλαδή την κοιλιά και την πλάτη, θεωρούνται πολύ χρήσιμες κατά την εγκυμοσύνη, καθώς βοηθούν στους πόνους της πλάτης και της μέσης. Επίσης, δυνατοί μύες στον κορμό σημαίνει ότι υπάρχει καλύτερη στήριξη της κοιλιάς και παράλληλα δύναμη για τον τοκετό! Είδη γυμναστικής που προσφέρουν τέτοια αποτελέσματα είναι γιόγκα και πιλάτες, ειδικά για εγκύους.

Το κολύμπι είναι επίσης άσκηση που συστήνεται ιδιαίτερα, καθώς δεν επιβαρύνονται οι αρθρώσεις, αντίθετα ανακουφίζονται από την αυξημένη πίεση που δέχονται, ενώ παράλληλα το σώμα δυναμώνει.

Εάν η έγκυος ακολουθούσε δραστηριότητες μέτριας έντασης, όπως περπάτημα, τζόγκινγκ, χορό, στατικό ποδήλατο κτλ. τις περισσότερες φορές μπορεί να συνεχίσει για τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και όσο δεν νιώθει ενοχλήσεις.

Δεν συστήνονται απαιτητικά αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους, όπως ποδηλασία, τένις, τρέξιμο, σκι κ.α. ιδιαίτερα εάν η έγκυος δεν είχε εμπλακεί με αυτά στο παρελθόν. Η εγκυμοσύνη δεν θεωρείται καλή περίοδος για να ξεκινήσει με αυτού του τύπου την άθληση. Εάν ήδη η έγκυος ακολουθούσε πρόγραμμα για τέτοιου είδους αθλήματα, θα πρέπει να συμβουλευτεί τη μαία ή τον γυναικολόγο της για την προσαρμογή της διάρκειας και της έντασης των ασκήσεών της ανάλογα με την πορεία της εγκυμοσύνης της.

 

Συμπερασματικά

Οπωσδήποτε ο γυναικείος οργανισμός θα μπει σε μια απαιτητική διαδικασία για 40 εβδομάδες, αλλά η γυμναστική και η άσκηση μπορεί να είναι μέρος της ζωής της εγκύου, ιδιαίτερα εάν ήδη ανήκει στον τρόπο ζωής της και πριν την εγκυμοσύνη.  Η καλή φυσική κατάσταση είναι σε κάθε περίπτωση κάτι που ωφελεί πολύ την έγκυο και θα βοηθήσει και την πορεία του τοκετού. Υπάρχουν και είδη ήπιας άσκησης, ωστόσο, που μπορεί να ακολουθήσει και μια έγκυος που είναι αρχάρια στη γυμναστική. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι ενήμερος ο γιατρός της εγκύου και πιθανότατα το πρόγραμμά της θα τροποποιείται όσο προχωράει η εγκυμοσύνη.

 

 

Σημείωση: Το περιεχόμενο του mamakid.gr έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη γνώμη του γιατρού σας. Το mamakid.gr δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια από την εφαρμογή των συμβουλών που αναφέρονται στον ιστότοπο.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 5 Φεβρουαρίου 2012