Αρχική σελίδα Οικογένεια Σπίτι Φυτέψτε πολύχρωμες τριανταφυλλιές

Φυτέψτε πολύχρωμες τριανταφυλλιές

Η τριανταφυλλιά χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ο βασιλιάς των λουλουδιών» και μαγεύει σχεδόν όλους με τα χρώματα και τις μυρωδιές της. Γνωρίστε το φυτό, τη φροντίδα που χρειάζεται και φυτέψετε τη δική σας τριανταφυλλιάστον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

 

Ποικιλίες τριανταφυλλιάς

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ομορφύνουν πολλούς διαφορετικούς χώρους. Υπάρχουν τριανταφυλλιές θαμνώδεις, χαμηλές, αναρριχώμενες, δενδρώδεις, εκατόφυλλες κ.α. Μπορεί κανείς να επιλέξει με βάση το προσωπικό του γούστο και τον χώρο του, π.χ. αν θέλει να φτιάξει παρτέρια, πέργκολες ή συστάδες κτλ., αφού δεν εξαρτάται τόσο από τον τύπο του εδάφους.

 

Φύτεμα τριανταφυλλιάς

Οι τριανταφυλλιές θέλουν αρκετό ήλιο, γι’ αυτό είναι προτιμότερα τα σημεία που έχουν αρκετό ήλιο, όχι κοντά σε άλλα δέντρα και στην ίδια θέση να μην έχουν αναπτυχθεί για πολύ καιρό άλλα παρόμοια φυτά. Φυσικά, το πλούσιο και υγρό έδαφος και ιδανικά με κοπριά, είναι το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε στις τριανταφυλλιές σας.

Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές φυτεύονται από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης, ακόμη κι αν έχει πολύ κρύο. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε τριανταφυλλιές που παρέχονται σε μπάλα τύρφης ή άλλες που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε γλάστρα.

Μπορείτε να φυτέψετε τις γυμνόριζες τριανταφυλλιές σας μόλις τις προμηθευτείτε. Το καλύτερο, είναι να βυθίσετε το φυτό για περίπου μία ώρα σε νερό και μετά να φυτέψετε. Ανοίγετε ένα λάκο και εμπλουτίζετε το χώμα που αφαιρέθηκε με κοπριά ή τύρφη. Ρίχνετε λίγο στον πυθμένα του λάκου και τοποθετείτε το φυτό, προσέχοντας να είναι απλωμένες οι ρίζες. Μετά βάζετε το υπόλοιπο χώμα, πατάτε καλά και ρίχνετε αρκετό νερό.

Για να διατηρήσετε τις τριανταφυλλιές σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα πρέπει να προσέξετε να υπάρχουν επαρκείς τρύπες για να φεύγει το νερό και το βάθος της γλάστρας να είναι αρκετό, τουλάχιστον 30 εκατοστά για τις χαμηλές, για να μπορούν να αναπτυχθούν οι ρίζες τους. Φυτεύοντας, στο βάθος της γλάστρας θα χρειαστεί χαλίκι για στράγγισμα και καλό είναι να χρησιμοποιηθεί χώμα, τύρφη και χαλίκι σε ίσες ποσότητες.

 

Φροντίδα τριανταφυλλιάς

Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται συχνό πότισμα και ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε περιοχές με σκληρό νερό και κατά τον πρώτο χρόνο που φυτεύτηκαν. Με σκάλισμα και προσθήκη κοπριάς, θα βοηθηθούν να ανθίζουν συχνότερα.

Οι τριανταφυλλιές ωφελούνται πολύ από κοπριά και λίπανση, αλλά προσέξτε να μη ρίχνετε χημικά λιπάσματα σε φυτά που έχετε φυτέψει πρόσφατα. Η περίοδος λίπανσης είναι από Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο.

Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται κλάδεμα κατά την πιο κρύα περίοδο του χρόνου. Στους θάμνους αφαιρούνται τα ξερά ή τα γερασμένα κλαδιά και τα κανονικά κλαδεύονται μέχρι περίπου στο ένα τρίτο που μήκους τους. Στις χαμηλές τριανταφυλλιές καθαρίζονται τα μικρά αδύναμα κλαδιά.

 

Παράσιτα και ασθένειες της τριανταφυλλιάς

Τα βασικότερα παράσιτα και ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι το ωίδιο (εμφανίζεται ως άσπρο χνούδι), οι μαύρες κηλίδες, περονόσπορος και σκωρίαση. Η τριανταφυλλιά απειλείται, επίσης, από αρκετά έντομα, όπως μελίγκρα, κάμπιες, μικρές αράχνες κ.α. Η αντιμετώπισή τους ποικίλει, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται θειάφι.

 

Οι τριανταφυλλιές μπορούν να χαρίσουν για πάρα πολλά χρόνια εξαιρετική ομορφιά στο μπαλκόνι ή στον κήπο, συνοδεύοντάς την με τα μεθυστικά τους αρώματα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 10 Φεβρουαρίου 2012