Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Χρειάζεται να βοηθούν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού;

Χρειάζεται να βοηθούν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού;

Είτε σας αρέσουν οι δουλειές του σπιτιού και τις κάνετε ευχάριστα για να εξασφαλίσετε ένα όμορφο σπιτικό στην οικογένειά σας, είτε το Σάββατο σας βρίσκει κατάκοπη από την εργασία σας όλη την εβδομάδα με τις στοίβες ρούχων και πιάτων να σας περιμένουν, σίγουρα έχετε αναρωτηθεί ποια θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή των παιδιών στις δουλειές του σπιτιού και πόσο θα βοηθούσε εσάς, αλλά και όλη την οικογένεια.

Η εμπλοκή του  παιδιού στις δουλειές του σπιτιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, τόσο για τα ίδια, όσο φυσικά και για τους ενήλικες που επωμίζονται τις δουλειές αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ακόμη και τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι κι εκείνα είναι χρήσιμα και αναγκαία και ότι μπορούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους. Η συμμετοχή του παιδιού στις δουλειές του σπιτιού, σε βαθμό που επιτρέπει η ηλικία του, προσφέρει αυτό ακριβώς, το αίσθημα ότι συνεισφέρει στη μικρή κοινότητα της οικογένειας. 

Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς να βοηθούν τους άλλους αποκτούν υψηλή αυτοεκτίμηση, έχουν πιο εξελιγμένες ακαδημαϊκές και κοινωνικές δεξιότητες, ενώ παράλληλα εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη και διαταραχές άγχους αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά που έχουν ένα ρόλο στην οικογένεια που τους προσφέρει εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις και ευθύνες (πάντα σύμφωνα με τις ηλικιακές τους δυνατότητες) εξελίσσονται σε υπεύθυνους εφήβους και ενήλικες, που καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες και να βρίσκουν λύσεις στα απλά ή και πιο σύνθετα προβλήματα της καθημερινότητας. Αντίθετα, ίσως έχετε συναντήσει εφήβους ή νέους, που αν και επιτυχημένοι στο σχολείο και στις σπουδές, δυσκολεύονται να συντηρήσουν σε ένα σπίτι τον εαυτό τους, όπως π.χ. να αναλάβουν να καθαρίσουν τα ρούχα τους ή να ετοιμάσουν και ένα απλό γεύμα.

 

Βοηθώντας στις δουλειές του σπιτιού το παιδί:

  • νιώθει ότι συνεισφέρει και ότι είναι κι εκείνο χρήσιμο και σημαντικό στην οικογένεια
  • κατανοεί, όσο του επιτρέπει η ηλικία του, τις πρακτικές ανάγκες που υπάρχουν σε ένα σπίτι
  • με την ολοκλήρωσή απολαμβάνει την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη των άλλων μελών της οικογένειας
  • αποκτά την καλή συνήθεια από νωρίς να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού και υιοθετεί θετική στάση απέναντι στην έννοια της εργασίας
  • ενισχύει την αυτοεκτίμησή του και την πίστη στις ικανότητές του
  • αποκτά υπευθυνότητα
  • μαθαίνει να συνεργάζεται με τα αδέρφια του ή τους γονείς του για την ολοκλήρωση μιας πιο σύνθετης δουλειάς.

 

Η ενασχόληση του παιδιού με τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να ξεκινήσει από τις δουλειές που θα αφορούν το δικό του δωμάτιο. Μπορεί να είναι υπεύθυνο για την τακτοποίηση και την καθαριότητα του δωματίου του ως ένα σημαντικό βαθμό και ταυτόχρονα να έχει μικρή συμμετοχή στους κοινούς χώρους, π.χ. σαλόνι, κουζίνα. 

Φυσικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε άριστη καθαριότητα από ένα 4χρονο παιδί! Μπορούμε, όμως, να του δώσουμε ένα πανάκι για να ξεσκονίζει, όσο εμείς βάζουμε σκούπα ή να του ζητήσουμε να μεταφέρει κάποια πιάτα από το τραπέζι στο νεροχύτη, για να τα πλύνει κάποιος μεγαλύτερος. Σημασία έχει η συμμετοχή του παιδιού και η βοήθεια που προσφέρει, όσο μικρή κι αν είναι, γι’ αυτό ξεχάστε τις τελειότητες στο αποτέλεσμα!

Αν και τα παιδιά που μαθαίνουν ότι έχουν κι εκείνα ρόλο στις δουλειές του σπιτιού από πολύ μικρά, το θεωρούν αυτονόητο, ποτέ δεν είναι αργά να εμπλέξετε το παιδί σας στη διαδικασία, που μπορεί να θυμίζει παιχνίδι. Βάλτε ζωηρή μουσική, ζητήστε του να σας βοηθήσει λέγοντάς του ότι χρειάζεστε τη βοήθειά του κάνοντάς το να νιώσει σημαντικό. Όσο κάνετε μαζί τις δουλειές μπορείτε να τραγουδάτε, να συζητάτε ή και να χορεύετε, ενώ μετά τις δουλειές απολαύστε τον κοινό σας χρόνο κάνοντας μαζί κάτι διασκεδαστικό!

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 12 Μαρτίου 2012 

Διαβάστε επίσης...