Κρύωμα ή Αλλεργία;
Βουλωμένη μύτη και βήχας είναι γνωστά συμπτώματα στα παιδιά που μπορεί να εμφανιστούν όλο το χρόνο. Πώς θα ξέρετε εάν οφείλονται σε ένα κρυολόγημα ή πρόκειται για εποχιακή αλλεργία;
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της εποχιακής αλλεργίας είναι πράγματι τόσο πανομοιότυπα, που συχνά μπορεί να δυσκολευτούμε να συμπεράνουμε σε ποιό από τα δύο οφείλονται και συνεπώς να ακολουθήσουμε για το παιδί μας την κατάλληλη θεραπεία.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες απλές ερωτήσεις που όταν τις απαντήσουμε, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Είναι περίοδος αλλαγής εποχών;
Εάν μόλις μπήκε η άνοιξη και τα άνθη εκλύουν τη γύρη τους, οι πιθανότητες να πρόκειται για αλλεργία είναι σαφώς αυξημένες. Η αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα που εισέρχονται με την αναπνοή είναι φτέρνισμα, μπουκωμένη μύτη, μύξα και ξηρός βήχας. Αντίθετα, το κρυολόγημα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αν και είναι πιο σύνηθες τους χειμερινούς μήνες.
Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν ξαφνικά και διαρκούν πολύ;
Συνήθως το κρυολόγημα δεν κάνει την εμφάνισή του τόσο απότομα, αλλά υπάρχει μια σταδιακή εξέλιξη των συμπτωμάτων. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά ξαφνικά και διαρκούν πολύ καιρό, στην πραγματικότητα όσο υπάρχει έκθεση του οργανισμού στο αλλεργιογόνο, δηλαδή ακόμη και εβδομάδες ή μήνες. Αντίθετα, τα συμπτώματα του κρυολογήματος υποχωρούν περίπου 7 έως 10 ημέρες.
Τα μάτια είναι ερεθισμένα;
Στην περίπτωση των αλλεργιών, τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, με κοκκίνισμα στα μάτια, φαγούρα και δάκρια ή τσίμπλες.
Το παιδί έχει πυρετό και κίτρινη ή πράσινη μύξα;
Εάν όχι, πιθανότατα πρόκειται για αλλεργία. Στην αλλεργία δεν προκαλείται πυρετός, αντίθετα με το κρυολόγημα, όπου μπορεί να συνυπάρχει πυρετός και πηχτή κίτρινη ή πράσινη μύξα.
Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι ενδεικτικές και δίνουν στους γονείς μια κατεύθυνση για να ερμηνεύσουν τα συμπτώματα του παιδιού. Ο μόνος που μπορεί να συμπεράνει για την κατάσταση του παιδιού είναι ο παιδίατρος, ο οποίος θα χορηγήσει αντίστοιχη αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ανάλογα με την περίπτωση.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 19 Μαρτίου 2012
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...