Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Πλύσιμο χεριών – η πιο αποτελεσματική πρόληψη

Πλύσιμο χεριών – η πιο αποτελεσματική πρόληψη

Τα χέρια των παιδιών, όπως και των  μεγάλων, έρχονται καθημερινά σε επαφή με διάφορα μικρόβια που υπάρχουν σε αντικείμενα που πιάνουν, σε επιφάνειες, ζώα ή άλλους ανθρώπους. Τα χέρια είναι το κύριο μέσο με το οποίο μεταφέρονται τα παθογόνα μικρόβια και οι ιοί. Όταν τα μικρόβια, μέσω των χεριών, μεταφερθούν στο στόμα, στη μύτη, τα αυτιά και τα μάτια, τότε πλέον το να προσβληθεί ο οργανισμός είναι ζήτημα ωρών.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο απλός και ταυτόχρονα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εμποδιστεί η μετάδοση ασθενειών, όπως το κοινό κρυολόγημα, ο ιός της γρίπης που τόσο μας έχει θορυβήσει, λοιμώξεις του αναπνευστικού, μολύνσεις που προκαλούν διάρροια και πολλές άλλες μεταδοτικές ασθένειες.

Όταν αναφερόμαστε στο πλύσιμο των χεριών, εννοούμε με καθαρό νερό και σαπούνι, καθώς το σκέτο νερό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να μάθετε στο παιδί σας πότε και πώς να πλένει τα χέρια του, επισημαίνοντας, χωρίς υπερβολές, ότι «είναι σημαντικό». Δείξτε στο μικρό σας πώς να πλένει τα χέρια του, κάνοντας σαπουνάδα και τρίβοντας καλά τις δύο όψεις των χεριών, καθώς και ανάμεσα στα δάχτυλα. Πείτε του να ξεπλένεται καλά και να σκουπίζεται σε καθαρή πετσέτα. Το χλιαρό νερό είναι προτιμότερο από το κρύο, καθώς σκοτώνει περισσότερα μικρόβια, ενώ η χρήση αντισηπτικού σαπουνιού δεν είναι απαραίτητο να είναι συχνή. Φροντίστε, επίσης, το πλύσιμο των χεριών να μη διαρκεί λιγότερο από 15-20 δευτερόλεπτα.

Το μικρό σας πρέπει να αποκτήσει την αυτόματη συνήθεια να πλένει τα χέρια του όταν επιστρέφει από το σχολείο ή απ’ έξω, πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα και αφού χαϊδέψει κάποιο ζωάκι. Πιο συχνό θα πρέπει να είναι το πλύσιμο των χεριών όταν το παιδί είναι άρρωστο ή υπάρχει κάποιος άρρωστος στο περιβάλλον του. Φυσικά, πιο εύκολο για το παιδί να συνηθίσει το πλύσιμο των χεριών, είναι όταν βλέπει και τους γονείς του να ακολουθούν αυτή τη συνήθεια και την οδηγία που του δίνουν!

Δυστυχώς, τα παιδιά από αφηρημάδα, βιασύνη ή αντίδραση, δεν ακολουθούν πάντοτε αυτόν τον σημαντικό κανόνα για συχνό πλύσιμο των χεριών. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τους το υπενθυμίζετε συνεχώς. Επίσης, προμηθευτείτε πολύχρωμα σαπουνάκια με σχήματα, όπως ζωάκια ή φρούτα, που υπάρχουν στο εμπόριο και κρεμάστε του μια παιδική πετσετούλα με ζωηρά σχεδιάκια για να το περιμένει να σκουπίσει τα χεράκια του. Εάν το μικρό σας είναι πάρα πολύ αφηρημένο, μπορείτε να του βάλετε στο μπάνιο μια αστεία αφισούλα ή ζωγραφιά που θα φτιάξετε εσείς και θα του υπενθυμίζει το πλύσιμο των χεριών!

Όταν βρίσκεστε έξω και δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, υπάρχουν στο εμπόριο μαντηλάκια με οινόπνευμά ή ειδικά αντισηπτικά τζελ με βάση το οινόπνευμα. Φροντίστε να έχετε πάντοτε μαζί σας στις βόλτες με τα παιδιά και βάλτε μερικά μαντηλάκια στη σχολική τσάντα και στις τσέπες τους.

Με αυτόν τον απλό και οικονομικό τρόπο, όπως το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να προστατευτεί όλη η οικογένεια από παθογόνα μικρόβια και να μειωθεί η συχνότητα ιώσεων και ασθενειών.