Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Σκασμένα χείλη το χειμώνα

Σκασμένα χείλη το χειμώνα

Ο ξηρός αέρας του χειμώνα προκαλεί το σκάσιμο των χειλιών, ακόμη και στα παιδιά. Όταν συμβαίνει αυτό, το παιδί συνήθως γλείφει τα χείλη του για να τα υγράνει, με αποτέλεσμα, όμως να σκάσουν ακόμη περισσότερο. Πολλές φορές, έτσι, τα χείλη πονούν, σκάνε και συχνά ματώνουν.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προστατέψετε τα χείλη και την επιδερμίδα γύρω από αυτά από το σάλιο, καθώς η απότομη εξάτμισή του είναι εκείνη που επιδεινώνει την κατάσταση, όσο κι αν στιγμιαία φαίνεται να ανακουφίζει. Εξηγήστε στο παιδί ότι γλύφοντας τα χείλη του δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση και προσπαθήστε να το πείσετε να μην τα γλύφει.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη βαζελίνη ή ειδικό lip balm για παιδιά, που θα βρείτε στα φαρμακεία, σε παιδιά που καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να αρχίσουν να το γλύφουν και να το τρώνε! Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και τον φαρμακοποιό σας για το κατάλληλο σκεύασμα που είναι απαλό για την παιδική ηλικία. Το lip balm, εφόσον είναι κατάλληλο για παιδιά, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και προληπτικά.

Σε περίπτωση που τα χείλη έχουν ματώσει και υπάρχει υποψία μόλυνσης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, ο οποίος πιθανότατα θα σας δώσει φαρμακευτική αγωγή με ειδική κρέμα.

Θα βοηθήσει να μην υπάρχει παρατεταμένη έκθεση σε ξηρό αέρα, όταν είστε σε εξωτερικό χώρο, ενώ σε εσωτερικούς χώρους μπορείτε να χρησιμοποιείτε υγραντήρα και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί πίνει αρκετό νερό και ενυδατώνεται επαρκώς.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Ιανουαρίου 2012