Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Κοιμάται στο κρεβάτι σας; Οδηγήστε το στο δικό του!

Κοιμάται στο κρεβάτι σας; Οδηγήστε το στο δικό του!

Θέλετε πίσω το κρεβάτι σας; Το γλυκό μικροσκοπικό βρέφος που φιλοξενούσατε στο κρεβάτι σας τους πρώτους μήνες, τώρα έχει γίνει ένα ζωηρό παιδάκι που θεωρεί το κρεβάτι σας... δικό του; Μην απελπίζεστε! Έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 24% των γονιών απάντησαν ότι τα παιδιά τους κοιμούνται στο κρεβάτι τους, τουλάχιστον για ένα μέρος της νύχτας! Πράγματι, πολλά παιδιά προσχολικής, ακόμη και σχολικής (!) ηλικίας ακόμη κάνουν… νυχτερινές επισκέψεις στο κρεβάτι των γονιών τους!

 

Γιατί είναι συχνά τα προβλήματα ύπνου;

Ο ύπνος των παιδιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς σε διάφορες ηλικίες και όχι μόνο στη βρεφική όπως θα υπέθετε κανείς. Οι επιστήμονες λένε ότι ο ύπνος είναι μια σύνθετη, αλλά και ευέλικτη συμπεριφορά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι χιλιάδες χρόνια πριν, ο άνθρωπος έπρεπε να ξυπνάει στις επικίνδυνες συνθήκες της νύχτας και να ψάχνει για ασφάλεια από τα αρπακτικά ή τα άγρια ζώα. Εξελικτικά, το πιο λογικό, λοιπόν, είναι όταν ξυπνάει το βράδι ένα μικρό παιδί, να ψάχνει για τους γονείς του!

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι τα παιδιά ζουν τόσο έντονα τη ζωή και τα νέα ερεθίσματα που τους προσφέρει η κάθε ημέρα, που το νευρικό τους σύστημα πολλές φορές δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες. Γι' αυτό, πολλές φορές δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν, όσο κι αν το έχουν ανάγκη, και καταφεύγουν στην ασφάλεια και την ηρεμία που τους δίνουν οι γονείς τους.

 

Πιστέψτε και προσπαθήστε την αλλαγή

Το σίγουρο είναι πως αν θέλετε πίσω το κρεβάτι σας, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές, που δεν θα βρουν πάντοτε σύμφωνο το βλαστάρι σας! Οπλιστείτε με υπομονή και πιστέψτε ότι θα τα καταφέρετε και ότι το πιτσιρίκι σας μπορεί μια χαρά να κοιμηθεί μόνο του.

Δείτε μερικά σημεία κλειδιά, που βοηθούν κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά: 

  • Ξεκινήστε από νωρίς τη ρουτίνα του ύπνου, όταν ακόμη έχετε δυνάμεις για τις σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν είστε όλοι εξαντλημένοι.
  • Αλλάξτε τις συνήθειες σταδιακά και σταθερά. Κάθε 3-4 ημέρες, κάντε και ένα βήμα προς το στόχο σας, π.χ. την πρώτη φορά μείνετε μαζί του στο κρεβάτι του μέχρι να κοιμηθεί, μετά καθίστε σε μια καρέκλα, μετά φύγετε λίγο πριν κοιμηθεί κ.ο.κ.
  • Να είστε σταθεροί στις αποφάσεις σας και χωρίς πισωγυρίσματα. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και μη δώσετε την ευκαιρία στο παιδί σας να αντιστρέψει τους όρους…
  • Ενισχύστε το παιδί λέγοντας «πω, πω, μεγάλωσες τώρα και θα κοιμάσαι στο δικό σου κρεβάτι!» Ακόμη κι αν το πιτσιρίκι νευριάσει γιατί ξέρει ότι μεγαλώνοντας "χάνει" κάποια όμορφα προνόμια όπως να κοιμάται μαζί σας, κατά βάθος ικανοποιείται κι εσείς το βοηθάτε να αποδεχτεί ότι μεγαλώνει.
  • Επιβραβεύστε ακόμη και την πολύ μικρή πρόοδο, λέγοντας «μπράβο» ή με ένα αυτοκολλητάκι ή παιχνιδάκι.
  • Μην του στερείτε λίγο χρόνο μαζί σας πριν κοιμηθεί, αν το έχει συνηθίσει. Καθίστε δίπλα του στο κρεβάτι και περάστε όμορφα με μια χαλαρή δραστηριότητα που σας ευχαριστεί, π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο ή συζητώντας. Δείξτε του να καταλάβει ότι δεν έχασε την καλή επικοινωνία που του αρέσει, απλώς όταν έρθει η ώρα να κοιμηθεί, εσείς θα αποσυρθείτε.
  • Λάβετε υπόψη "ειδικές" συνθήκες, όπως π.χ. όταν το παιδί είναι άρρωστο. Μην ξεχνάτε την εναλλακτική σε αυτή την περίπτωση να κοιμηθείτε εσείς στο δωμάτιό του, αν φοβάστε ότι θα ξαναγυρίσει στο κρεβάτι σας.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Νοεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...