Ο τραυλισμός στην προσχολική και παιδική ηλικία
Πολλά μικρά παιδιά, ιδιαίτερα στην ηλικία μεταξύ 2 και 5 ετών, εμφανίζουν τραυλισμό, δηλαδή επαναλαμβάνουν συγκεκριμένες συλλαβές ή λέξεις ή μιλούν χωρίς κανονικό ρυθμό, παρατείνοντας ή κόβοντας τις συλλαβές στον προφορικό λόγο. Τις περισσότερες φορές το φαινόμενο είναι παροδικό και εξασθενεί μόνο του μετά την ηλικία των 5 ετών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις διαρκεί ακόμη περισσότερο.
Το φαινόμενο του τραυλισμού επηρεάζει περίπου το 5% του συνόλου των παιδιών. Το ποσοστό αυτό των παιδιών θα περάσει μια περίοδο τραυλισμού που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Από τα παιδιά αυτά, το 75% θα ξεπεράσει το πρόβλημα στην παιδική ηλικία και μόνο στο 1% το πρόβλημα θα παραμείνει μακροπρόθεσμα.
Ποιές είναι οι αιτίες του τραυλισμού;
Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι οι παράγοντες που οδηγούν στον τραυλισμό στην προσχολική ηλικία μπορεί να είναι α) γενετικοί (περίπου το 60% των ατόμων που τραυλίζουν, έχουν συγγενή με το ίδιο πρόβλημα), β) αναπτυξιακοί (προβλήματα στην ανάπτυξη και προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου), γ) νευροφυσιολογικοί (τα άτομα που τραυλίζουν, επεξεργάζονται το λόγο και τη γλώσσα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου), δ) ψυχολογικοί (στρες και υψηλές προσδοκίες από το παιδί).
Πότε εμφανίζεται ο τραυλισμός;
Τα πρώτα σημάδια τραυλισμού μπορεί να εμφανιστούν στην ηλικία των 18-24 μηνών όπου η γλωσσική ανάπτυξη βρίσκεται στο ζενίθ. Κάποια παιδιά τραυλίζουν για λίγες εβδομάδες ή ο τραυλισμός είναι εντελώς περιστασιακός. Τα περισσότερα σταματούν πριν την ηλικία των 5 ετών χωρίς παρέμβαση ή θεραπεία.
Μόλις τα παιδιά ξεκινήσουν το σχολείο, ο τραυλισμός δεν είναι πλέον έντονος, αλλά σε περίπτωση που ένα παιδί τραυλίζει, μπορεί να γίνει εύκολα στόχος για πειράγματα. Η συνεργασία με το δάσκαλο ή τη δασκάλα είναι πολύτιμη.
Πότε να συμβουλευτείτε τον ειδικό
Εάν ανησυχείτε για το παιδί σας επειδή αρχίζει να τραυλίζει, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό λογοθεραπευτή, ιδιαίτερα εάν ο τραυλισμός εξακολουθεί περισσότερο από τρεις μήνες ή είναι ιδιαίτερα έντονος. Το ίδιο ισχύει κι εάν παρατηρείτε ότι ο τραυλισμός συνοδεύεται από συγκεκριμένες κινήσεις - εκφράσεις του προσώπου ή του σώματος.
Συμβουλευτείτε, επίσης, ειδικό εάν παρατηρείτε ότι το παιδί προσπαθεί να αποφύγει να μιλήσει, ώστε να μην «εκτεθεί» με το πρόβλημά του, όταν αλλάζει λέξεις επειδή φοβάται να μην τραυλίσει ή αποφεύγει την προφορική επικοινωνία.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Δείξτε υπομονή στο παιδί που τραυλίζει. Νιώθει ήδη αρκετά άσχημα. Προσπαθήστε να αποφεύγετε να το διορθώνετε ή να το κριτικάρετε και φυσικά να το μαλώνετε. Αφιερώστε του χρόνο για να συζητήσετε με ηρεμία, μιλώντας του αργά και χωρίς περισπάσεις, όπως μουσική ή τηλεόραση. Μην το διακόπτετε και περιμένετε με ηρεμία να ολοκληρώσει τη φράση του. Δημιουργήστε μια ήρεμη ατμόσφαιρα, χωρίς να αυξάνετε τις απαιτήσεις και το στρες του.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...