Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Ψείρες - οδηγός επιβίωσης για γονείς

Ψείρες - οδηγός επιβίωσης για γονείς

Οι ψείρες επισκέπτονται τόσο συχνά τα παιδιά, όσο και οι ιώσεις, οπότε το καλύτερο είναι να συμφιλιωθούμε με την ιδέα της επίσκεψής τους και ταυτόχρονα να οπλιστούμε με ψυχραιμία και τα κατάλληλα μέσα για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά!

 

Είναι επικίνδυνες οι ψείρες;

Παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι όποιος έχει ψείρες δεν είναι καθαρός, όμως οι επισκέψεις από τις ψείρες δεν έχουν σχέση με την υγιεινή. Επίσης, οι ειδικοί μας καθησυχάζουν ότι συνήθως δεν μεταφέρουν επικίνδυνα νοσήματα. 

Επίσης, το να κολλήσει κάποιο παιδί (ή και μεγάλος!) ψείρες δεν είναι ντροπή! Με λίγη ψυχραιμία, υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα, που συνήθως θα βρείτε στα φαρμακεία, που καταπολεμούν τις ψείρες μέσα σε 1-2 μέρες.

 

Πώς «κολλούν» οι ψείρες;

Δεν πετούν και δεν πηδάνε, όπως νομίζουμε, αλλά περπατούν και μεταφέρονται όταν χρησιμοποιούμε ίδιες βούρτσες ή χτένες, καπέλα, σκουφιά, τσάντες πλάτης ή ρούχα.

Ωστόσο, οι ψείρες, καθώς τρέφονται με αίμα, εάν βρεθούν μακριά από το ανθρώπινο κεφάλι, πεθαίνουν μέσα σε 2-3 ημέρες.

 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι «κολλήσαμε» ψείρες;

Οι τυπικές ενοχλήσεις είναι φαγούρα, ιδιαίτερα στα σημεία πίσω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του λαιμού. Άλλες ενοχλήσεις μπορεί να είναι σημάδια στο λαιμό ή το αίσθημα ότι κάτι κινείται στο τριχωτό της κεφαλής!

Μπορεί, επίσης, να τις δείτε στο κεφάλι του παιδιού, εάν ψάξετε. Εάν το παιδί έχει μακριά μαλλιά, μπορείτε να στρώσετε μια ανοιχτόχρωμη πετσέτα στο μπάνιο και να πείτε στο παιδί να σκύψει και να τινάξει τα μαλλιά του. Τις περισσότερες φορές, θα δείτε κάποιες ψείρες πεσμένες στην πετσέτα.

 

Πώς να ελέγξετε για ψείρες;

Χρησιμοποιήστε μια πολύ λεπτή χτένα. Βρέξτε τα μαλλιά του παιδιού, βάλτε του μια ανοιχτόχρωμη πετσέτα στους ώμους και ξεκινήστε να χτενίζετε από τις ρίζες των μαλλιών, τμηματικά. Μόλις ολοκληρώνετε μια τούφα, ξεπλύνετε το χτενάκι σε μια λεκάνη με νερό και στεγνώστε το στην πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ελέγξει όλο το κεφάλι και στο ξέπλυμα και το στέγνωμα της χτένας θα φανεί εάν υπάρχουν ψείρες.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψείρες;

Δυστυχώς, δεν αρκεί απλώς ζεστό νερό ή ένα κοινό σαμπουάν για να καταπολεμηθούν οι ψείρες. Θα χρειαστείτε ειδικά προϊόντα, που βρίσκετε στα φαρμακεία. Το πρόβλημα, απλώς, είναι ότι τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να το επαναλάβετε μετά από μερικές ημέρες, καθώς τα πιο πολλά προϊόντα σκοτώνουν τις ψείρες, αλλά όχι τις κόνιδες, οι οποίες θα γίνουν ψείρες μέσα σε 8-9 ημέρες.

Εάν το παιδί έχει πολλές ψείρες, χρειάζεται προσεκτικός έλεγχος για να βεβαιωθείτε ότι εξαλείφθηκαν όλες και τακτικούς ελέγχους για τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, εάν κάποιος από την οικογένεια έχει ψείρες, θα πρέπει να ελεγχθούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Μαξιλαροθήκες, πετσέτες, σκουφιά, καπέλα κτλ. πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό στο πλυντήριο, ενώ αντικείμενα ή υφάσματα που δεν πλένονται, θα πρέπει να σφραγιστούν σε πλαστική σακούλα για 72 ώρες.

 

Υπάρχει πρόληψη για τις ψείρες;

Λέγεται ότι οι ψείρες δεν συμπαθούν τη μυρωδιά από το ξύδι, το δεντρολίβανο, το μάνγκο κ.α. Πιθανόν, σαμπουάν που περιέχουν τα συστατικά αυτά να λειτουργούν αποτρεπτικά. Επίσης, υπάρχουν στο εμπόριο απωθητικά σπρέι για τα μαλλιά.

 

Με λίγη υπομονή, σχολαστικό ψάξιμο και χτένισμα και τα κατάλληλα προϊόντα, η επίσκεψη των μικρών αυτών παρασίτων θα κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο!

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 27 Ιανουαρίου 2012