Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Πώς θα μεγαλώσετε ένα παιδί γεμάτο αυτοπεποίθηση

Πώς θα μεγαλώσετε ένα παιδί γεμάτο αυτοπεποίθηση

Ένα στοιχείο που όλοι οι γονείς θέλουν για τα παιδιά τους είναι να έχουν αυτοπεποίθηση, δηλαδή πίστη στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους και σιγουριά στην πορεία της ζωής τους. Πώς θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή τους;

 

Ενθαρρύνετε και επιτρέψτε την εξερεύνηση!

Όταν βρεθείτε σε ένα νέο χώρο, όπως ένα πάρκο ή παιδική χαρά, πριν φωνάξετε «μη εκεί!» ή «πρόσεχε, μην τρέχεις!» σκεφτείτε το άλλη μια φορά. Αφήστε το παιδί να κινηθεί ελεύθερα με οδηγό την περιέργειά του, ενώ εσείς παρακολουθείτε διακριτικά. Παρατηρήστε τον γύρω χώρο για ζητήματα ασφάλειας, ενώ αν είναι μικρό το παιδί μπορείτε να είστε κοντά για να παρέμβετε όταν χρειαστεί. Βασικά, αντισταθείτε στο να περιορίσετε τις κινήσεις του μόνο και μόνο προληπτικά, χωρίς να έχετε δει κάποιον κίνδυνο ή μόνο και μόνο για να μη βιώσετε τον δικό σας (συχνά υπερβολικό, αλλά κατανοητό) φόβο του γονιού που ανησυχεί για το κάθε βήμα του παιδιού του!

Η ελευθερία του παιδιού να εξερευνήσει, να κινηθεί λίγο μακριά σας και να ανακαλύψει άγνωστους κόσμους τρέφει όσο τίποτε άλλο την υγιή αυτοπεποίθηση.

 

Αφήστε το παιδί σας να κάνει μόνο του όσα μπορεί

Μόλις διαπιστώσετε ότι το παιδί κατακτά μια δεξιότητα, όπως π.χ. ντύνεται μόνο του, επαινέστε το και αφήστε το να αναλάβει εκείνο τη διαδικασία από κει και πέρα! Όσο κι αν θέλετε να το εξυπηρετήσετε ή να κάνετε πιο γρήγορα, το να είναι αυτόνομο, όσο του επιτρέπουν οι ικανότητές του, είναι εξαιρετικά πολύτιμη κατάκτηση. Έτσι, το παιδί σας μαθαίνει να φροντίζει τον εαυτό του και να βασίζεται και να πιστεύει στις δυνάμεις του.

 

Δεχτείτε το όταν ζητήσει «καταφύγιο»

Τα παιδιά περνούν περιόδους που κινούνται προς τον έξω κόσμο και εναλλάξ περιόδους που στρέφονται ξανά σε εσάς για να νιώσουν ασφάλεια και προστασία. Έτσι, επεξεργάζονται τις νέες καταστάσεις, γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, γεμίζουν δύναμη από την αγάπη και την ασφάλεια που τους χαρίζετε και… ξεκινούν ξανά!

Γι’ αυτό, μην παραξενευτείτε όταν το πιτσιρίκι σας που ήταν πολύ εξωστρεφές και κοινωνικό περνάει μια μικρή φάση που είναι λίγο ντροπαλό ξανά. Δώστε του το χρόνο του, χωρίς να το αποδοκιμάσετε ή να δείξετε ότι απογοητευτήκατε, αγκαλιάστε το όποτε το έχει ανάγκη και σύντομα θα δείτε ότι θα τροφοδοτηθεί και θα ξεκινήσει για νέες εξερευνήσεις!

 

Αναγνωρίστε τα ταλέντα του!

Δείξτε του με κάθε τρόπο ότι είναι ξεχωριστό, με τα δικά του ταλέντα και χαρίσματα. Ξεχωρίστε το κάθε παιδί σας από τα αδέρφια του και δώστε του τον χώρο και την εκτίμηση που δικαιούται. Επιτρέψτε στο κάθε παιδί να αναπτύξει ελεύθερα τα ταλέντα και την κλίση που έχει σε κάτι που του αρέσει.

 

Επαινέστε το για όσα πετυχαίνει!

Μια θετική απόκριση στα επιτεύγματά του, μικρά ή μεγάλα, του δίνει νέα δύναμη και πίστη στον εαυτό του για να προχωρήσει ακόμη παραπέρα. Είτε πρόκειται για την πρώτη του μουτζουρίτσα, για την πρώτη φορά που κάνει ποδήλατο ή για ένα βραβείο σε κάποιο αγώνα ή διαγωνισμό, το παιδί αισθάνεται ότι οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται, όπως αναγνωρίζεται και το ίδιο ως πρόσωπο. Ενισχύεται η πίστη του στις ικανότητές του και η αυτοπεποίθησή του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

 

Βοηθήστε το να αποδέχεται τις απογοητεύσεις

Αφήστε το να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβος ή λύπη και διδάξτε του πως είναι μέρος της ζωής μας. Ταυτόχρονα, εμπνεύστε του ότι πάντα πρέπει να ελπίζουμε και να κάνουμε μια νέα αρχή. Ακόμη και οι αποτυχίες είναι στο πρόγραμμα, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή. Εξηγήστε του ότι μερικές φορές κερδίζουμε, ενώ άλλες φορές χάνουμε, αλλά δεν χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και να απογοητευόμαστε, αντίθετα να προχωράμε πάντα μπροστά και να βρίσκουμε συνεχώς νέα ενδιαφέροντα!

Διδάξτε το να βρίσκει κάτι θετικό σε όλες τις περιπτώσεις και να εκτιμά τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Η αυτοπεποίθηση συνδέεται άμεσα με την αισιοδοξία και την θετική εικόνα του εαυτού.

 

Χαμογελάστε!

Εάν χαμογελάτε κι εσείς σε κάθε δυσκολία, σίγουρα θα το διδάξετε και θα το μεταδώσετε στο παιδί σας!

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 16 Ιουλίου 2011