Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Τρώει τα νύχια του

Τρώει τα νύχια του

Ορισμένα παιδιά «τρώνε» τα νύχια τους, δαγκώνοντάς τα. Η ονυχοφαγία είναι μια συνήθεια που ξεκινά συνήθως στην προσχολική ηλικία και αρκετοί άνθρωποι τη διατηρούν μέχρι και στην ενήλικη ζωή.

Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε νέους ανθρώπους εξακολουθεί να έχει αυτή τη συνήθεια, ενώ δεν είναι γνωστό γιατί κάποιοι άνθρωποι το κάνουν, ενώ άλλοι όχι.

Συνήθως, τα άτομα που τρώνε τα νύχια τους είναι αγχώδη, νευρικά ή ίσως βαριούνται ή αισθάνονται πείνα. Ωστόσο, ένα παιδί που τρώει τα νύχια του μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα απολύτως άλλο πρόβλημα.

Αν και δεν απειλεί την υγεία, η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις να ματώσει το δέρμα γύρω από τα νύχια και να προκληθεί τοπική ήπια μόλυνση.

Η συνήθεια να τρώει τα νύχια του ένα παιδί είναι αρκετά δύσκολο να κοπεί. Ο γονιός μπορεί να βοηθήσει εάν το υπενθυμίζει διακριτικά και ενθαρρύνει το παιδί που προσπαθεί. Αντίθετα, η συνεχής και πιεστική υπενθύμιση και η κριτική ή η τιμωρία δεν βοηθούν.

Μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί να σταματήσει να τρώει τα νύχια του, εάν του δώσετε κάτι άλλο για να απασχολεί τα χέρια του. Μπορείτε να του δώσετε ένα μαλακό μπαλάκι για να το πιέζει και να χαλαρώνει. Σε μερικές περιπτώσεις σε μικρά παιδιά, ίσως βοηθούν τα γάντια. Επίσης, στο εμπόριο κυκλοφορούν ουσίες επάλειψης νυχιών με δυσάρεστη γεύση για να αποτρέπουν το μάσημα των νυχιών, αν και δεν είναι πολύ ευπρόσδεκτες από τα παιδιά.

Ένα παιδί που μπορεί να εκφράζει έτσι τη νευρικότητά του ή το στρες, θα βοηθηθεί εάν του δοθούν τρόποι να εκφραστεί διαφορετικά, μέσα από τη ζωγραφική, τη μουσική κ.α. Θα βοηθήσει επίσης να επιτρέπεται στο παιδί να εκφράζεται ελεύθερα και να μειωθεί η εξωτερική πίεση που μπορεί να του ασκείται από το περιβάλλον του.

Θυμίστε στο παιδί ότι δεν χρειάζεται να ντρέπεται ή να νιώθει μειονεκτικά για τη συνήθεια αυτή και ενθαρρύνετέ το στην προσπάθειά του να την ξεπεράσει.

 

Διαβάστε επίσης...