Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Οι σημαντικές κατακτήσεις του μωρού σας

Οι σημαντικές κατακτήσεις του μωρού σας

Βλέποντας το μωρό σας να μεγαλώνει, θα γίνετε μάρτυρες της εξέλιξης, των προσπαθειών του και τελικά της κατάκτησης σημαντικών δεξιοτήτων, που κάνουν χαρούμενους τόσο εσάς όσο και το ίδιο το μωράκι σας!

 

Ποιές είναι, όμως, οι σημαντικές κατακτήσεις που θα δείτε να συμβαίνουν τους επόμενους μήνες;

 

Το μωρό χαμογελάει!

Αν και η έκφραση χαμόγελου στο πρόσωπό του μπορεί να υπάρχει και νωρίτερα, τις πρώτες εβδομάδες πιθανότατα δεν πρόκειται για κοινωνικό χαμόγελο, παρά σύσπαση του προσώπου. Περίπου στις 8 εβδομάδες, το μωράκι σας χαμογελά εκφράζοντας το συναίσθημά του, καθώς το νευρικό του σύστημα έχει αναπτυχθεί αρκετά. Χαμογελάει πλέον για να σας δείξει ότι χαίρεται όταν σας βλέπει και βιώνει την όμορφη σχέση σας μαζί του.

 

Πιάνει γερά το παιχνίδι του!

Αν και απλώνει τα χεράκια του με ενδιαφέρον νωρίτερα, περίπου στους 3 με 4 μήνες το μωρό καταφέρνει να σφίγγει δυνατά στο χέρι του παιχνιδάκια και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο του τραβήξει την προσοχή, ακόμη και τα δάχτυλά σας! Ο τρόπος που παίζει θα αλλάξει τώρα δραστικά, αφού θα μπορεί να παίζει πιο ενεργητικά, είτε μόνο του είτε μαζί σας.

 

Κάνει αγκαλίτσες!

Το περίπου 5 μηνών μωράκι σας, μπορεί να τυλίγει τα χεράκια του γύρω σας και να σας αγκαλιάζει! Η στιγμή είναι σίγουρα ξεχωριστή. Αγκαλίτσες κάνει, όμως, και στα αγαπημένα του παιχνίδια και τα κουκλάκια του! Βέβαια, σε άλλα μωράκια αρέσει περισσότερο να αγκαλιάζουν από άλλα, ενώ έχει σίγουρα σημασία πόσο το αγκαλιάζουν το ίδιο και πόσο βλέπει γύρω του ανθρώπους να κάνουν αγκαλιές.

 

Κούκου-τσα!

Το μωράκι ξεκαρδίζεται όταν παίζετε κούκου-τσα! Είτε κρύβετε το πρόσωπό σας, είτε ένα παιχνιδάκι πίσω σας ή κάτω από μια κουβερτούλα, με την αποκάλυψή του το μωρό γελάει αξιαγάπητα. Έχει μάθει τη μονιμότητα του αντικειμένου και γνωρίζει πλέον ότι το αντικείμενο που δε βλέπει εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτό συμβαίνει περίπου στους 6 μήνες.

 

Κάθεται μόνο του!

Βλέπει τα πράγματα από άλλη γωνία, αφού δεν είναι πια ξαπλωμένο! ανάμεσα στους 6 με 8 μήνες θα καταφέρει σταδιακά να κάθεται για περισσότερη ώρα, στην αρχή με στήριξη στην πλάτη του και μετά χωρίς αυτήν.

 

Μπουσουλάει!

Τα περισσότερα μωρά καταφέρνουν να μπουσουλήσουν περίπου στην ηλικία των 9 έως 11 ετών, σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να μετακινηθούν αυτόνομα. Προσέξτε, όμως, δεν μπουσουλούν όλα τα μωράκια! Υπάρχουν μωρά που δεν θα μπουσουλήσουν καθόλου, χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα και θα περπατήσουν κατευθείαν, όταν είναι έτοιμα. Επίσης, το κάθε μωρό βρίσκει διαφορετικούς τρόπους μπουσουλήματος ή μετακίνησης!

 

Σηκώνεται όρθιο!

Περίπου στους 8 μήνες, που το νευρικό του σύστημα είναι αρκετά ανεπτυγμένο ώστε να ορίζει τα ποδαράκια και την ισορροπία του, το μωρό θα κρατηθεί από τα κάγκελα της κούνιας του ή κάποιο έπιπλο και θα καταφέρει να σηκωθεί όρθιο! Τι αυτοπεποίθηση που του δίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να το καταλάβετε από το προσωπάκι του!

 

Περπατάει!

Το πρώτο βήμα του μωρού είναι ένας μικρός άθλος! Χρειάζεται να συνδυάσει πολλές δεξιότητες για να το επιτύχει, όπως μυική δύναμη, συντονισμό κινήσεων, ισορροπία και θέληση! Ακόμη κι αν είναι αδέξια και χωρίς πολλή ισορροπία τα πρώτα του βηματάκια, δείχνουν εξαιρετική πρόοδο και του ανοίγουν νέους δρόμους. Ο χρόνος που θα γίνει το πρώτο βηματάκι τοποθετείται περίπου μετά το πρώτο έτος, αλλά επειδή το κάθε μωράκι είναι διαφορετικό, μπορεί να ποικίλει από τους 10 μέχρι και τους 18 μήνες.

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 26 Ιανουαρίου 2012 

Διαβάστε επίσης...