Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Αύξηση δηλητηριάσεων από φάρμακα στα μικρά παιδιά

Αύξηση δηλητηριάσεων από φάρμακα στα μικρά παιδιά

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Pediatrics έδειξε ότι υπάρχει ανησυχητική αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης σε μικρά παιδιά από φάρμακα. Πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά και πού οφείλεται η δυσάρεστη αυτή αύξηση κρουσμάτων;

Από τα δυσάρεστα ευρήματα της μελέτης είναι ότι παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης από φάρμακα σε παιδιά κάτω των 5 ετών κατά 30% στο διάστημα 2001 έως 2008, ενώ τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν την περίπτωση που τα παιδιά απέκτησαν πρόσβαση και κατανάλωσαν φάρμακα μόνα τους και λιγότερα υπερδοσολογία από λάθος των γονιών ή όσων φρόντιζαν το παιδί.

Η μελέτη βασίστηκε στα αρχεία ασθενών από το Εθνικό Σύστημα Δεδομένων Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ και εκτιμήθηκαν σχεδόν 500.000 ιατρικά αρχεία. Στο 95% των περιπτώσεων τα παιδιά είχαν αποκτήσει μόνα τους πρόσβαση στα φάρμακα.

Μία εκτίμηση των μελετητών είναι ότι πλέον τα φάρμακα είναι περισσότερο «διαθέσιμα» για τα παιδιά, αφού υπάρχουν περισσότερο στα σπίτια, κυρίως για χρήση από τους ενήλικες. Αναφέρεται συχνά, μάλιστα, ότι υπάρχουν περιστατικά στα οποία, αφού ο γονιός χορήγησε στο παιδί του το φάρμακο στη σωστή δόση, άφησε το φάρμακο σε σημείο που το παιδί το έφτασε και κατανάλωσε μόνο του επιπλέον ποσότητα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με συσκευασίες με ειδικά καπάκια, που είναι δύσκολο να τα ανοίξουν τα παιδιά, π.χ. για τα μπουκάλια φαρμάκων.

 

Συμβουλές προς τους γονείς

  • Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα φάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά και μάλιστα χωρίς να μπορούν να τα δουν, σε ασφαλές μέρος και κλειδωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τα παραφάρμακα ή άλλα σκευάσματα που προμηθεύεστε από το φαρμακείο.
  • Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συνταγή του γιατρού, στη δοσολογία και τις οδηγίες για τη χορήγηση του φαρμάκου και σε περίπτωση αμφιβολιών να επικοινωνούν με τον γιατρό.
  • Κλείστε σωστά τα καπάκια ασφαλείας των φαρμάκων.
  • Φροντίστε να γίνεται το ίδιο και στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν αρκετά φάρμακα, που μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα προσβάσιμα σημεία στο σπίτι.
  • Πετάξτε τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 9 Οκτωβρίου 2011 

Διαβάστε επίσης...