Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Δέκα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν αυτισμό

Δέκα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν αυτισμό

Αν και δεν γίνεται διάγνωση για αυτισμό κάτω από την ηλικία των τριών ετών, μερικά παιδιά ήδη δείχνουν κάποια σημάδια καθυστέρησης στην ανάπτυξή τους ακόμη και πριν κλείσουν το πρώτο έτος. Χωρίς να σημαίνει πως όσα παιδιά εμφανίζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη θα αναπτύξουν μια διαταραχή του φάσματος αυτισμού, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση βελτιώνει σημαντικά την πορεία της διαταραχής και αναφέρουν τι μπορούν να προσέξουν οι γονείς.

Οι γονείς ενθαρρύνονται από τους ειδικούς να μπορούν να εντοπίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν αυτισμό και να εντοπίζουν σημάδια καθυστέρησης στις δεξιότητες της επικοινωνίας. Με τη σωστή και επαρκή παρατήρηση της εξέλιξης των παιδιών τους, οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν εάν ένα μωρό δείχνει να καθυστερεί να κατακτήσει δεξιότητες επικοινωνίας, κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες. Ωστόσο, συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά να μη δείχνουν τέτοια σημάδια μέχρι και τα δεύτερα γενέθλιά τους, αλλά στη συνέχεια οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους και κριτήρια διάγνωσης του αυτισμού όσο το δυνατόν πιο νωρίς στην ηλικιακή πορεία του παιδιού και πρόσφατη μελέτη αναζήτησε κριτήρια διάγνωσης σε μωρά ηλικίας 14 μηνών.

Οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να ζητούν τη συμβουλή του παιδιάτρου ή αναπτυξιακού παιδιάτρου εάν υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιδιού ή όταν το παιδί δείχνει να «χάνει» κάποιες από τις κατεκτημένες δεξιότητες. Επίσης, έχουν καταστήσει μια λίστα από δέκα σημάδια που πιθανό να σχετίζονται με αργότερη διάγνωση στο φάσμα του αυτισμού ή άλλη διαταραχή επικοινωνίας, στην οποία μπορούν να αναφέρονται οι γονείς παρατηρώντας το μωρό τους σε ηλικίες 6-12 μηνών όταν παίζουν ή επικοινωνούν μαζί του:

  • Το μωρό σπάνια χαμογελά όταν το πλησιάζουν τα αγαπητά του πρόσωπα.
  • Σπάνια προσπαθεί να μιμηθεί ήχους ή κινήσεις που βλέπει από τους άλλους, π.χ. χαμόγελο, στην επικοινωνία του με τους άλλους
  • Δεν «μπαμπαλίζει» συχνά (επανάληψη συλλαβών, όπως «μπαμπαμπαμπα»)
  • Δεν αντιδρά όταν φωνάζετε το όνομά του
  • Δεν επικοινωνεί με χειρονομίες μέχρι την ηλικία των 10 μηνών
  • Δεν διατηρεί οπτική επαφή μαζί σας, δεν σας κοιτάζει στα μάτια όταν του μιλάτε
  • Άλλες φορές ζητά την προσοχή σας, ενώ άλλες όχι
  • Εκτελεί ασυνήθιστες κινήσεις ή στάσεις του σώματος, σφίγγει τα χέρια ή τα πόδια του ή εκτελεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις
  • Δεν προσπαθεί να σας φτάσει όταν σκύβετε να το πάρετε αγκαλιά
  • Εμφανίζει καθυστέρηση στις κινητικές δεξιότητες, π.χ. να προσπαθήσει να σηκωθεί ή να μπουσουλίσει

 

Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω λίστα αξιολόγησης αφορά μόνο μωρά ηλικίας 6-12 μηνών και ότι σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε υποψία για καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού σας, το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 29 Μαρτίου 2012