Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συνταγές Πασχαλινό τσουρέκι

Πασχαλινό τσουρέκι

Το Πάσχα, τα περισσότερα σπίτια μοσχοβολούν από την ιδιαίτερη μυρωδιά του τσουρεκιού. Δείτε μια εύκολη συνταγή για το δικό σας πασχαλινό τσουρέκι.

 

      Υλικά για 2 τσουρέκια

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα φυτικό βούτυρο
  • 1 ¼ κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα χλιαρό
  • 4 αυγά
  • 90 γρ. μαγιά νωπή (ή ένα φακελάκι με 30 γρ. ξηρή)
  • ½ κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
  • ¼ κουταλάκι μαστίχα τριμμένη (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

 

1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη.

2. Στο χλιαρό γάλα, λιώστε τη μαγιά και ανακατέψτε. Αφήστε το στην άκρη και χτυπήστε τα αυγά να αφρατέψουν.

3. Σε ένα βαθύ μπολ ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, το ξύσμα και τη μαστίχα και ρίξτε και όλα τα παραπάνω υλικά. Ζυμώστε καλά μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να βγάλει φουσκάλες.

4. Σκεπάστε καλά τη ζύμη και περιμένετε για περίπου μισή ώρα ή περισσότερο, μέχρι ο όγκος της να διπλασιαστεί. Ιδανικά, βάλτε τη σε ζεστό μέρος.

5. Mετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ζυμώστε απαλά τη ζύμη μέχρι να φύγει ο αέρας και χωρίστε τη στα δύο. Πλάστε ένα χοντρό μακαρόνι από την κάθε μπάλα και μετά πλέξτε το σε πλεξούδα. Αφήστε τα για άλλη μισή ώρα σκεπασμένα με μια πετσέτα στο ταψί που θα ψηθούν και που έχετε προηγουμένως βουτυρώσει.

6. Έπειτα, τοποθετήστε ένα κόκκινο βρασμένο αυγό, αλείψτε τη ζύμη με ένα χτυπημένο αυγό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου 45 ως 60 λεπτά, ανάλογα το φούρνο σας.