Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Κλωτσάει το μωρό;

Κλωτσάει το μωρό;

Πότε θα νιώσετε το μωράκι σας να κλωτσάει στην κοιλιά σας; Πώς θα νιώσετε τις κινήσεις του εμβρύου μέσα στη μήτρα σας; Μάθετε πότε το μωρό σας ξεκινάει την ενδομήτρια… γυμναστική του!

Οι πρώτες κινήσεις του μωρού στην κοιλιά της μητέρας του είναι από τις πιο όμορφες και συγκινητικές εμπειρίες για τις περισσότερες μητέρες, αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια που παρακολουθεί το θαύμα της εγκυμοσύνης. Το μωράκι δείχνει πια αισθητά την παρουσία του και όλοι θέλουν να αγγίξουν την κοιλιά της μέλλουσας μανούλας και να νιώσουν τις τρυφερές αυτές κλωτσιές από το μικρό πλασματάκι που θα έρθει στον κόσμο!

Ας δούμε πότε ξεκινούν οι κινήσεις του μωρού στη μήτρα, πώς είναι η αίσθησή τους και τι μπορεί να σημαίνει η κινητικότητα ή όχι του μωρού.

 

Πότε θα νιώσετε τις κινήσεις του μωρού

Περίπου μεταξύ των 16 και 25 εβδομάδων της εγκυμοσύνης σας θα αρχίσετε να νιώθετε τις κινήσεις του μωρού στη μήτρα, ενώ όταν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ίσως να τις αντιληφθείτε από τις 25 εβδομάδες και μετά. Πιο πιθανό είναι να νιώσετε τις κινήσεις του εμβρύου όταν είστε κι εσείς σε ηρεμία, π.χ. όταν είστε ξαπλωμένη ή καθιστή.

 

Πώς είναι οι κινήσεις του μωρού

Στην αρχή οι κινήσεις είναι πολύ μικρές και στιγμιαίες και μοιάζουν με μικρά φτερουγίσματα, αλλά όσο το σώμα του μωρού μεγαλώνει, οι κινήσεις του είναι πιο ξεκάθαρες και συνεχείς, αφού κινεί χέρια, πόδια ή περιστρέφεται ολόκληρο όσο «κολυμπά» στο αμνιακό υγρό. Αργότερα, στο τελευταίο τρίμηνο εγκυμοσύνης θα έχει λιγότερο χώρο στην κοιλιά σας, αφού θα έχει μεγαλώσει αρκετά, αλλά θα είναι πιο δυνατό και θα καταλαβαίνετε ότι «τώρα το μωρό κλώτσησε» ή θα βλέπετε την κοιλιά σας να μετακινείται λίγο και να φουσκώνει πότε από τη μία πλευρά και πότε από την άλλη. Το μωρό σας κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του!

Πολλές φορές το μωρό σας θα κινείται για αρκετή ώρα, χωρίς να σας αφήνει σε ησυχία, ενώ άλλες θα είναι για αρκετό χρόνο ήσυχο και πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι κοιμάται. Επίσης, κάποιες φορές τα μωρά κινούνται αντιδρώντας σε εξωτερικά ερεθίσματα, π.χ. σε ήχους ή όταν αγγίζετε την κοιλιά σας.

Μικρές και επαναλαμβανόμενες κινησούλες που ίσως νιώσετε μετά τις 25 εβδομάδες μπορεί να είναι και λόξυγγας του μωρού!

 

Κι αν δεν κινείται αρκετά;

Όλα τα μωρά κινούνται στην κοιλιά της μαμάς τους, αλλά κάποια είναι πιο ενεργητικά από άλλα κι αυτό ίσως είναι και θέμα… ιδιοσυγκρασίας! Επίσης, το μωρό κάποιες ώρες δεν κινείται επειδή κοιμάται ή χαλαρώνει.

Οι κινήσεις του μωρού είναι κάτι φυσιολογικό και μη σταθερό, οπότε δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, ωστόσο, εάν εκεί που νιώθατε όλες τις ημέρες την κινητικότητα του μωρού σας, δείτε ότι ξαφνικά το μωρό για αρκετό χρονικό διάστημα έπαψε να κινείται, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 1 Απριλίου 2012

 

Φωτο: Louisa Stokes / FreeDigitalPhotos.net

Διαβάστε επίσης...