Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Πρόληψη της μέσης ωτίτιδας

Πρόληψη της μέσης ωτίτιδας

Η ωτίτιδα είναι μόλυνση και φλεγμονή του αυτιού και συνήθως ο τύπος που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά είναι η μέση ωτίτιδα. Πώς μπορείτε να την προλάβετε… πριν σας επισκεφτεί;

Η μέση ωτίτιδα είναι φλεγμονή εξαιτίας ιού ή βακτηριδίου με αποτέλεσμα τη λοίμωξη του μέσου αυτιού με συμπτώματα πόνο τοπικά, εκροή υγρού και συχνά πυρετός. Ωτίτιδα μπορεί να προκληθεί με τις διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως κρυολόγημα, γρίπη, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα κτλ.

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης της μέσης ωτίτιδας, άλλοι πιο άμεσοι και άλλοι πιο έμμεσοι:

  • Θηλασμός. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός προστατεύει από τις ωτίτιδες.
  • Μειώστε ή σταματήστε το κάπνισμα στο σπίτι. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ωτίτιδες είναι πιο συχνές σε παιδιά που εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου στο σπίτι.
  • Πλύσιμο χεριών τακτικά. Έτσι θα εμποδίσετε την εξάπλωση των μικροβίων.
  • Εμβολιασμός – ανοσοποίηση. Παρότι δεν υπάρχει εμβόλιο που να στοχεύει άμεσα στην ωτίτιδα, τα εμβόλια προλαμβάνουν ασθένειες, όπως γρίπη, που μπορεί να οδηγήσουν σε ωτίτιδες. Ακολουθήστε το πρόγραμμα εμβολιασμών σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.
  • Περιορίστε την πιπίλα. Έχει αναφερθεί ότι τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα μετά το πρώτο έτος τους είναι πιο επιρρεπή στις ωτίτιδες. Προσπαθήστε να κόψει το μωρό την πιπίλα μετά τους 6 μήνες.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 5 Απριλίου 2012

Διαβάστε επίσης...