Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Λανθασμένες αντιλήψεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Λανθασμένες αντιλήψεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν γυρίζει πίσω το χρόνο, αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύουν οι γυναίκες. Το βιολογικό ρολόι συνεχίζει να προχωρά και η καθυστέρηση της εγκυμοσύνης με τη λογική ότι η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να αναπληρώσει τον χρόνο που περνά είναι λανθασμένη και μπορεί να οδηγήσει σε απογοητευτικά αποτελέσματα.

Σε πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γέηλ διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες έχουν λανθασμένη εντύπωση για αρκετά σημεία όσον αφορά τη γονιμότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης, ανακαλύφθηκε ότι οι γυναίκες δεν γνώριζαν επαρκώς τι θα μπορούσαν να κάνουν όσο είναι νέες ώστε να διατηρούν υψηλές πιθανότητες για να συλλάβουν αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μία λανθασμένη αντίληψη σε γυναίκες που απευθύνθηκαν σε κλινική γονιμότητας σε ηλικία 43 ετών ή περισσότερο ήταν ότι θεωρούν ότι η εγκυμοσύνη είναι κάτι εύκολο, για να  αναστατωθούν όταν τους αναφερθεί ότι δεν είναι πάντοτε εύκολο ή άμεσο.

Συνήθως, οι γυναίκες καθυστερούν να τεκνοποιήσουν στα πιο γόνιμα χρόνια τους για διάφορους λόγους, όπως καριέρα, μη σταθερό οικονομικό υπόβαθρο ή έλλειψη συντρόφου. Γνωρίζουν ότι η γονιμότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες πριν φτάσουν στην ίδια την κατάσταση να δυσκολευτούν να συλλάβουν.

Η εντύπωση ότι οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να υπερβούν κάθε πρόβλημα σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής της γυναίκας είναι λανθασμένη και οι επιστήμονες προσπαθούν να το καταστήσουν σαφές στις γυναίκες. Επίσης, τονίζουν ότι η εγκυμοσύνη σε μεγάλες ηλικίας ενέχουν κίνδυνο αποβολής, επιπλοκών στον τοκετό κ.α.