Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα

Ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα

Ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι ο ερεθισμός  και συγκεκριμένα η φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από αλλεργική αιτιολογία. Είναι μια πολύ συχνή μορφή δερματίτιδας στην παιδική ηλικία.

Στις αιτίες ανήκουν κυρίως κληρονομικοί παράγοντες, αλλά και η ύπαρξη αλλεργιογόνων που σχετίζονται με τους κλιματικούς παράγοντες, λοιμώξεις ή και το άγχος.

Στη βρεφική ηλικία εκδηλώνεται περίπου στον 2ο ή 3ο μήνα στο σώμα και το πρόσωπο, ενώ στην παιδική ηλικία ως τη εφηβεία οι περιοχές περιορίζονται κυρίως στους αγκώνες και τα γόνατα. Το δέρμα εμφανίζει κοκκινίλες και συχνά υπάρχει υγρό, ενώ προκαλείται φαγούρα, που θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρξει μόλυνση από το ξύσιμο.

Όταν το δέρμα του παιδιού ή του μωρού έρθει σε επαφή με ουσίες που το ερεθίζουν, π.χ. με μάλλινα ρούχα, μπορεί να εκδηλωθεί αλλεργικό έκζεμα, όπως επίσης μπορεί να εκδηλωθεί ως απόκριση σε αλλεργιογόνα μέσω της τροφής ή της αναπνοής.

Ο παιδίατρος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να συμπεράνει και να διαγνώσει εάν τα συμπτώματα στο δέρμα του μωρού ή του παιδιού αφορούν ατοπική δερματίτιδα και θα χορηγήσει κατάλληλη θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο, π.χ. αντιινσταμινικό από το στόμα για τον κνησμό, κορτικοστεροειδές ή και αντιβιοτικό, εάν απαιτείται.

Το έκζεμα θα εμφανιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής και συχνά όσο μεγαλώνει το παιδί τα συμπτώματα γίνονται πιο ήπια. Επισημαίνεται ότι η δερματοπάθεια αυτή είναι αλλεργική, χρόνια και μη μολυσματική.

Όταν το παιδί είναι γνωστό ότι εμφανίζει ατοπική δερματίτιδα, υπάρχουν ορισμένα μέτρα πρόληψης, όπως π.χ. διατήρηση ενυδατωμένου δέρματος, προσοχή στα σαπούνια που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο, αποφυγή πολύ ζεστού νερού. Το δέρμα του παιδιού, επίσης δεν θα πρέπει να ιδρώνει υπερβολικά.

Θα βοηθήσουν τα βαμβακερά ρούχα με καλό ξέβγαλμα και απαλό απορρυπαντικό, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η συσσώρευση σκόνης στο σπίτι και στο δωμάτιο του παιδιού (π.χ. σε μοκέτες, λούτρινα παιχνίδια, κουρτίνες κτλ.) όπως και τροφές που επιδεινώνουν την κατάσταση, σε συνεργασία πάντα με τον παιδίατρο.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 26 Απριλίου 2012

Διαβάστε επίσης...