Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Παιδί… μόνο στο σπίτι

Παιδί… μόνο στο σπίτι

Είναι το παιδί σας έτοιμο να μείνει μόνο του στο σπίτι; Σε ποιά ηλικία μπορείτε να εμπιστευτείτε το παιδί σας να μείνει μόνο στο σπίτι για αρκετές ώρες; Πώς μπορείτε να το προετοιμάσετε και πόσο είναι λογικό να ανησυχείτε;

Θα έρθει κάποια στιγμή που το παιδί σας θα είναι αρκετά μεγάλο για να μπορέσετε να το αφήσετε μόνο στο σπίτι ώστε να πάτε σε μια σημαντική δουλειά ή ακόμη να βγείτε για βράδι και να το αφήσετε να πέσει μόνο στο κρεβάτι και να κοιμηθεί ώσπου να γυρίσετε. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα ανεξαρτησίας και ωρίμανσης, όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για τους γονείς. Τις πρώτες φορές, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, πιθανότατα και για τους γονείς και για το παιδί, αφού συνυπάρχουν συναισθήματα, όπως η χαρά, η αγωνία, η ανεμελιά και ο φόβος και η αγωνία.

Οπωσδήποτε, υπάρχουν ζητήματα που ανησυχούν τους γονείς όταν το παιδί μείνει μόνο του στο σπίτι, αλλά υπάρχουν επίσης και πλεονεκτήματα. Το παιδί αποκτά μια αίσθηση υπευθυνότητας, νιώθει υπεύθυνο για το σπίτι και τον εαυτό του. Θα είναι για λίγο ο επικεφαλής του σπιτιού και αυτό το βοηθά να χτίσει την αυτοπεποίθησή του, θα γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τους φόβους του, όπως και θα χαρεί με το ότι κατάφερε να φροντίσει μόνο του τον εαυτό του.

 

Πότε μπορεί το παιδί να μείνει μόνο στο σπίτι;

Οι ειδικοί επιμένουν ότι παρόλο που η ηλικία που τα παιδιά μπορούν να μείνουν πλέον υπεύθυνα μόνα για αρκετές ώρες στο σπίτι είναι ανάμεσα στα 9 με 12 έτη, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και το πότε είναι έτοιμο εξαρτάται από την ωριμότητά του, τον τρόπο που μεγάλωσε, τη δομή και τις συνήθειες της οικογένειας κτλ., αλλά και από τις ανάγκες της.

Το καλύτερο είναι να κάνετε μικρές δοκιμές, δηλαδή να αφήνετε το παιδί για λίγο χρόνο,  για να διαπιστώσετε πώς τα πήγε, εάν φοβήθηκε, εάν όλα πήγαν καλά κτλ. Την πρώτη φορά μπορείτε να δοκιμάσετε να λείψετε μόνο μισή ώρα. Για το παιδί σας, αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία πιθανότατα θα φανεί ως μεγάλο χρονικό διάστημα. Αξιολογήστε πώς πηγαίνουν αυτές οι δοκιμές και μιλήστε με το παιδί για να εκφράσει πώς ένιωσε και πώς του φάνηκε που έμεινε μόνο. Στη συνέχεια, μπορείτε να λείψετε σταδιακά έως και  μία ώρα.

 

Για να αποφασίσετε πότε το παιδί σας μπορεί να μένει μόνο του στο σπίτι, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  • Υπάρχει κάποιος  γείτονας που το παιδί μπορεί να ειδοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης; Κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης σας που μένει κοντά;
  • Το παιδί γνωρίζει και ακολουθεί κανόνες ασφαλείας, που αφορούν ηλεκτρικές συσκευές, πρίζες, τζάκι, αιχμηρά αντικείμενα κτλ; Είναι το σπίτι σας ασφαλές, δηλαδή με την απαραίτητη προστασία από ατυχήματα κτλ; Φάρμακα, χημικά, απορρυπαντικά, αλκοόλ, τσιγάρα κτλ. βρίσκονται σε ασφαλές σημείο που δεν φτάνει το παιδί;
  • Το παιδί γνωρίζει ποιόν θα ειδοποιήσει εάν χρειαστεί κάτι; Γνωρίζει τα τηλέφωνα των γονιών ή του παππού και της γιαγιάς ή κάποιου ατόμου εμπιστοσύνης σε περίπτωση που θέλει να μιλήσει με κάποιον;
  • Το παιδί συμφωνεί να μείνει στο σπίτι μόνο του ή αρνείται και φοβάται;
  • Έχει δείξει ωριμότητα σε διάφορες περιστάσεις και δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τους βασικούς κανόνες του  σπιτιού και τους κανόνες ασφαλείας; Κατανοεί σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες που μπορεί να έχουν διάφορες πράξεις του ή η αφηρημάδα του; (π.χ. αν αφήσει τη βρύση ανοιχτή ή την τοστιέρα αναμμένη;)
  • Η γειτονιά σας θεωρείται ασφαλής ή όχι;

 

Πριν αφήσετε το παιδί μόνο για πρώτη φορά

Πριν αποφασίσετε να αφήσετε το παιδί σας για πρώτη φορά μόνο του, έστω και για λίγο, θα πρέπει συνοπτικά, αλλά ξεκάθαρα να του αναφέρετε ορισμένους κανόνες. Αυτοί μπορεί να αφορούν πώς περιμένετε να αντιδράσει σε διάφορες περιστάσεις ή τι του επιτρέπετε να κάνει. Για παράδειγμα, θα πρέπει να του πείτε τι θα κάνει εάν χτυπήσει το τηλέφωνο ή το κουδούνι της πόρτας. Εάν είναι μεγαλύτερο, θα χρειαστεί να θέσετε όρια στο εάν θα βγει έξω μόνο του (κι αν βγει πώς θα χρησιμοποιήσει και θα προσέξει τα κλειδιά του) ή εάν θα καλέσει κάποιον φίλο. Συμφωνήστε επίσης εάν του επιτρέπετε να δει τηλεόραση ή να παίξει στον υπολογιστή κτλ.

Βεβαιωθείτε ότι έχει στη διάθεσή του ένα τηλέφωνο (σταθερό ή κινητό) και μια λίστα με τηλεφωνικούς αριθμούς που ίσως χρειαστούν (π.χ. το κινητό σας, τηλέφωνα συγγενών κτλ.). Επίσης, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει να ξεκλειδώνει και να κλειδώνει την πόρτα (ή και τον συναγερμό, εάν έχετε), αν και θα τονίσετε ότι θα πρέπει να παραμένει κλειδωμένη.

Ως προς τη διασκέδασή του, σίγουρα θα το ευχαριστήσετε πολύ εάν μέσα στο πλαίσιο αυτό που το κάνει να νιώθει μεγάλο και υπεύθυνο, του επιτρέψετε να φάει το αγαπημένο του γλυκό ή να δει το αγαπημένο του DVD και να κοιμηθεί λίγο πιο αργά, απολαμβάνοντας μαζί με τις ευθύνες και τις απολαύσεις που έρχονται με την ελευθερία και την ωρίμανσή του!

Τέλος, επειδή τα παιδιά στην προεφηβεία έχουν μεγάλη επιθυμία να ανακαλύψουν τον κόσμο των μεγάλων και ξέρουν να κρύβουν πολύ προσεκτικά την εξερευνητική αυτή όρεξη, καλό θα είναι να μην αφήσετε σε προσβάσιμο σημείο τσιγάρα, σπίρτα, ποτά κτλ. και εάν θέλετε να είστε σίγουροι για τη χρήση που θα γίνει στον υπολογιστή και την τηλεόραση και για τα προγράμματα που θα επιλέξει το παιδί σας, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά λογισμικά προστασίας, που εμποδίζουν π.χ. την είσοδο σε siteπεριεχομένου που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες κτλ.

 

Όσο λείπετε

Καταρχήν, χαλαρώστε! Είτε βγήκατε για μια επαγγελματική υποχρέωση, είτε για διασκέδαση, δεν θα κερδίσετε τίποτα εάν το μυαλό σας είναι διαρκώς στο σπίτι και στο παιδί σας, πλάθοντας μάλιστα απίθανα σενάρια καταστροφής που θυμίζουν από θρίλερ μέχρι τη γνωστή κωμωδία «Μόνος στο σπίτι». Αφού το αποφασίσατε και είστε βέβαιοι ότι το παιδί σας είναι αρκετά ώριμο για να δοκιμάσει, αφήστε την έννοια στο πίσω μέρος του μυαλού σας και ασχοληθείτε με αυτό που θέλετε να κάνετε εκείνη τη στιγμή.

Καλό θα ήταν να μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο παιδί σας κάποια στιγμή για να το ρωτήσετε τι κάνει ή απλώς να σας ακούσει. Φροντίστε να έχετε υπόψη σας το κινητό σας σε περίπτωση που τηλεφωνήσει εκείνο και έχετε το νου σας στην ώρα, ώστε να μην αργήσετε, εάν είναι οι πρώτες φορές που το αφήνετε μόνο και του έχετε πει τι ώρα θα επιστρέψετε.

 

Όταν γυρίσετε στο σπίτι

Όταν γυρίσετε, μιλήστε μαζί του, ρωτήστε το πώς ένιωσε, εάν χρειάστηκε κάτι και επαινέστε το λέγοντας ότι είστε περήφανοι για εκείνο! Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να επιστρέψετε με ένα μικρό δωράκι! Ελέγξτε διακριτικά και όσο μπορείτε τι έγινε στο σπίτι όσο λείπατε και αξιολογήστε εάν το παιδί μπορεί να συνεχίσει και άλλη φορά να μείνει μόνο, εάν μπορεί να μείνει μόνο περισσότερες ώρες ή αντίθετα εάν δυσκολεύτηκε και θα χρειαστεί να περιμένετε για να το επαναλάβετε.

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 11 Μαΐου 2012

 

Διαβάστε επίσης...