Κυτταρίτιδα – ο αιώνιος εχθρός των γυναικών!
Η κυτταρίτιδα είναι η γνωστή και μισητή όψη της επιδερμίδας που θυμίζει όψη πορτοκαλιού. Η ύπαρξή της χαλάει τη διάθεση των περισσότερων γυναικών, που αναζητούν λύσεις για να την… εξαφανίσουν!
Η κυτταρίτιδα είναι η γνωστή και μισητή όψη της επιδερμίδας που θυμίζει όψη πορτοκαλιού. Σε προχωρημένη μορφή, μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα τα εξογκώματα ή η λακούβες στο δέρμα, ενώ εμφανίζεται συνήθως στους γλουτούς, τους μηρούς, την κοιλιά, στα μπράτσα ή σε όλο το σώμα. Αν και είναι πιο συχνή στις γυναίκες, δεν αποκλείεται να εμφανίζεται και σε άντρες. Δεν κάνει διάκριση σε παχύσαρκους ή αδύνατους ανθρώπους, αν και τα επιπλέον κιλά την κάνουν ίσως πιο ορατή, αλλά σχετίζεται περισσότερο με την κληρονομικότητα και τη δομή του δέρματος.
Η μάχη με την κυτταρίτιδα είναι πολύ σκληρή για όλες τις γυναίκες και πάντα αναζητούνται λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, από κρέμες μέχρι μασάζ και από γυμναστική μέχρι εναλλακτικές θεραπείες ή επεμβατικές μεθόδους.
Η πλειοψηφία των ειδικών θεωρεί ότι η κυτταρίτιδα δεν συνιστά κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά αποτελεί καθαρά αισθητικό θέμα.
Πού οφείλεται η κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα οφείλεται στις αποθέσεις λίπους που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Οι βασικοί παράγοντες εμφάνισης κυτταρίτιδας είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές αλλαγές και η γήρανση. Επίσης, παράγοντες που μπορεί να χειροτερέψουν την υπάρχουσα κυτταρίτιδα είναι οι συχνές αυξομειώσεις βάρους, η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης και η κατακράτηση υγρών.
Πώς σχηματίζεται η κυτταρίτιδα; Κάτω από το δέρμα, υπάρχουν αποθέσεις λίπους που βρίσκονται δίπλα σε σκληρές ίνες κολλαγόνου, που είναι ενωμένες με τον υποκείμενο μυικό ιστό. Όταν οι ίνες αυτές τραβούν έντονα ή οι περιοχές λίπους διογκώνονται, τότε οι αποθέσεις λίπους πιέζονται προς τα έξω, δίνοντας την αντιαισθητική όψη της κυτταρίτιδας.
Ποιά είναι τα στάδια της κυτταρίτιδας;
Συνήθως, οι περιπτώσεις κυτταρίτιδας ταξινομούνται σε 3 στάδια. Στο πρώτο στάδιο, δεν είναι εμφανής, παρά μόνο όταν η επιδερμίδα πιεστεί. Στο δεύτερο στάδιο η ελαστικότητα είναι μειωμένη, ενώ στο τρίτο στάδιο η ανομοιομορφία στην όψη είναι εμφανής. Υπάρχουν κι άλλες ταξινομήσεις της κυτταρίτιδας, όπως σκληρή, οιδηματώδης, μικτή κτλ.
Πώς αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα;
Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα εάν εμπλέκονται παράγοντες όπως κληρονομικότητα ή ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί αισθητά η όψη της, μέσα από αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφική συμπεριφορά.
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Διατηρήστε ιδανικό βάρος
- Χρησιμοποιήστε τακτικά απλή ενυδατική ή κρέμα κατά της κυτταρίτιδας
- Επενδύστε σε κατάλληλες θεραπείες μασάζ ή κάντε αυτό-μασάζ στις περιοχές που πάσχουν
Διατηρήστε την επιφυλακτικότητά σας για επεμβατικές μεθόδους, καθώς οι μελέτες που υποστηρίζουν τα αποτελέσματά τους είναι πολύ περιορισμένες και συνήθως τα αποτελέσματα είναι προσωρινά. Επενδύστε σε μακροπρόθεσμες αλλαγές, όπως σε κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, φυσική άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα και διακοπή του καπνίσματος. Ιδανικά λαχανικά και φρούτα, που απομακρύνουν τις τοξίνες και έχουν αντιοξειδωτική δράση είναι: πορτοκάλια, φράουλες, κεράσια, γκρέιπφρουτ, μήλα, σπανάκι, ντομάτες, καρότα κ.α. Επίσης βοηθούν τα λιπαρά οξέα, που θα τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
Αποφύγετε το αλκοόλ, επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλά πρόσθετα και γλυκαντικά και υπερβολικές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης.
Το μαύρισμα κάνει λιγότερο εμφανή την κυτταρίτιδα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως μόλις το μαύρισμα εξασθενήσει, η κυτταρίτιδα θα δείχνει χειρότερη εξαιτίας της φθοράς τοη δέρματος από τις ακτίνες UV.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...