Αρχική σελίδα 7 - 12 ετών Σιρόπι με κουταλάκι - είναι σωστή η δοσολογία;

Σιρόπι με κουταλάκι - είναι σωστή η δοσολογία;

Δίνετε το σιρόπι στο παιδί με κουταλάκι του γλυκού από το συρτάρι της κουζίνας σας; Το πιο πιθανό είναι ότι δεν ακολουθείται η σωστή δοσολογία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η χορήγηση σιροπιού με οποιοδήποτε κουταλάκι της κουζίνας μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη δοσολογία, με δυσάρεστες συνέπειες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Όπως είναι γνωστό, ο σχεδιασμός και η χωρητικότητα στα κουταλάκια του γλυκού ποικίλει πολύ από σχέδιο σε σχέδιο κι έτσι εάν τα χρησιμοποιείτε για να μετρήσετε μια δόση σιροπιού, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δίνετε λιγότερη δόση ή αντίθετα να γίνεται υπερδοσολογία.

Στη σχετική μελέτη παρατηρήθηκε ότι υπήρξαν διακυμάνσεις από 8% λιγότερη δόση από την επιθυμητή έως και 12% περισσότερη ποσότητα φαρμάκου. Όσο κι αν δεν ακούγεται μεγάλο το ποσοστό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτό δεν συμβαίνει μία φορά, αλλά σε όλο τον κύκλο του 24ώρου και για όσες ημέρες διαρκεί η θεραπεία. Ιδιαίτερα στα παιδιά, που η δοσολογία εξαρτάται αρκετά από το βάρος τους, οι ακριβείς μετρήσεις είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή δράση του φαρμάκου, αλλά και για την ασφάλεια του μικρού ασθενή.

Καθώς λιγότερη ή περισσότερη δόση μπορεί να σημαίνει από αναποτελεσματικότητα του φαρμάκου έως και κίνδυνο υπερδοσολογίας, οι ειδικοί τονίζουν να μην επαναπαυόμαστε στα κουταλάκια που υπάρχουν στα συρτάρια μας, αλλά να χρησιμοποιούμε ειδικά κουταλάκια-δοσομετρητές που βρίσκονται στις συσκευασίες φαρμάκων ή να μετράμε τα ml με μια σύριγγα. Τις περισσότερες φορές, η αναφορά στο κουταλάκι του γλυκού στις οδηγίες αναφέρεται σε ποσότητα ίση με 5ml, αλλά το καλύτερο είναι να γίνεται η μέτρηση με δοσομετρητή ή σύριγγα.

Άλλωστε, ο FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής) συστήνει από καιρό να μη χρησιμοποιούνται κουταλάκια ή άλλα σκεύη της κουζίνας για τη χορήγηση υγρών φαρμάκων.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 17 Απριλίου 2012