Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι!

Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι!

Η ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού μπορεί να είναι για όλους μια ταλαιπωρία, αλλά ακόμη περισσότερο εάν είστε έγκυος και μάλιστα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που διανύουν το τρίτο τρίμηνο κύησης ταυτόχρονα με τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, θα αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις, αλλά με κατάλληλα μέτρα θα μπορούν να ανακουφιστούν και να φτάσουν άνετα στην πολυπόθητη ημέρα του τοκετού!

Η πραγματικότητα είναι ότι η θερμοκρασία της εγκύου είναι ήδη λίγο αυξημένη σε σχέση με το κανονικό, οπότε η επιπλέον θερμότητα από την αυξημένη εξωτερική θερμοκρασία στο περιβάλλον τις κάνει να νιώθουν ακόμη πιο δυσάρεστα από τους υπόλοιπους. Οι ειδικοί συστήνουν να φροντίζει η έγκυος να παραμένει σε δροσερό ή κλιματιζόμενο χώρο τις μεσημεριανές ώρες ή τις ημέρες που υπάρχει καύσωνας.

Όταν αυτό δεν είναι δυνατό και η θερμοκρασία είναι υψηλή, η έγκυος μπορεί να δροσιστεί με ένα βρεγμένο πανί στο μέτωπο, το κεφάλι και το λαιμό, ενώ θα πρέπει να πίνει αρκετά υγρά, όπως νερό, χυμοί φρούτων, γάλα κτλ. για να αναπληρώνει τα υγρά του ιδρώτα και να παραμένει ενυδατωμένη. Μην ξεχνάτε, ότι εάν είστε εσείς ενυδατωμένη, θα είναι και το έμβρυο στην κοιλιά σας.

Ο καλύτερος τρόπος να δροσιστείτε εάν είστε έγκυος μέσα στο καλοκαίρι, είναι ένα δροσερό μπάνιο, είτε στη μπανιέρα, είτε στη θάλασσα, εφόσον το επιτρέπει ο γιατρός σας. Το ήπιο κολύμπι στη θάλασσα, εκτός από τη δροσιά, θα ανακουφίσει το σώμα, τους μύες και τις αρθρώσεις σας καθώς το νερό είναι αυτό που θα σηκώνει το επιπλέον βάρος για λίγη ώρα!

Φροντίστε να φοράτε ελαφρά ρούχα με υφάσματα που αναπνέουν, π.χ. βαμβάκι, για να δροσίζεστε, αλλά και για να αποφύγετε εξανθήματα. Προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, που δεν απορροφούν θερμότητα.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας με υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς τα αυξημένα επίπεδα μελανίνης μπορεί να προκαλέσουν εύκολα σκούρες κηλίδες στο δέρμα σας εάν εκτεθείτε στον ήλιο.

Ένα ακόμη πρόβλημα που εντείνεται το καλοκαίρι στις έγκυες γυναίκες είναι το πρήξιμο στα πόδια, που μπορείτε να το αντιμετωπίσετε κρατώντας τα πόδια σας ψηλά για λίγο μέσα στην ημέρα και φορώντας άνετα παπούτσια (μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα νούμερο μεγαλύτερο!).

Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε αυτούς τους απαιτητικούς μήνες και μην ξεχνάτε να είστε πολύ προσεκτικές με τη διατροφή σας και τις επιλογές σας όταν τρώτε έξω, καθώς το καλοκαίρι λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών τα τρόφιμα αλλοιώνονται ευκολότερα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν αισθανθείτε κούραση, αδυναμία, αδιαθεσία ή ζαλάδα, ξαπλώστε και ξεκουραστείτε, πιείτε αρκετά υγρά και αναζητήστε τον γιατρό σας.

 

 

Σημείωση: Το περιεχόμενο του mamakid.gr έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη γνώμη του γιατρού σας. Το mamakid.gr δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια από την εφαρμογή των συμβουλών που αναφέρονται στον ιστότοπο.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 15 Ιουνίου 2012

Διαβάστε επίσης...